Specijalni predstavnik EU

Wigemark: Vrijeme je da pređemo sa Mišljenja na djelo

Mišljenje, uz prateći Analitički izvještaj, ukazuje što Bosna i Hercegovina, njeni građani i izabrani predstavnici trebaju uraditi kako bi se pridružili Europskoj uniji.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2019. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sada je vrijeme da pređemo sa Mišljenja na djela'', poručio je danas šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark na interaktivnom događaju održanom povodom objavljivanja Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. 

Mišljenje, uz prateći Analitički izvještaj, ukazuje što Bosna i Hercegovina, njeni građani i izabrani predstavnici trebaju uraditi kako bi se pridružili Europskoj uniji. 

Na događaju pod nazivom ''Vaše mišljenje o Mišljenju?'', kroz interaktivnu formu razgovora, predstavljeni su najbitniji detalji iz Mišljenja, te je razgovarano o tome što nas čeka i o promjenama koje bi trebale uslijediti. 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark je u uvodu kazao da je BiH dobila Mišljenje od Europske komisije, koje govori o onome što se treba uraditi u ovoj zemlji kako bi se uskladili s europskim standardima. 

''Mislim da vam je svima jasno šta se mora uraditi. Danas smo ovdje da čujemo od vas što vi mislite, ali i da pokušamo vama objasniti o čemu se ovdje radi. Riječ je o procesu. To će biti jedno putovanje, promjena. Znam da se puno govori o rokovima, kada i što. Ali važno je to šta će se dogoditi do tada. Do tada mora doći do jedne velike promjene'', kazao je veleposlanik Wigemark. 

Dodao je da je, nakon što je ovdje proveo nekoliko godina i razgovarao s mnogo ljudi širom zemlje, uvjeren u to da svi žele promjenu. 

''Situacija je sada malo drugačija, jer sada imamo Mišljenje. Sada je vrijeme da pređemo sa Mišljenja na djelo, kako mi to volimo reći'', poručio je ambasador Wigemark. 

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić je istaknuo kako ''nije dovoljno samo da mijenjamo državu, obrazovni sustav, tržište rada, bitno je da počnemo da mijenjamo sebe, što je  sigurno najteže“.     

''Treba da mijenjamo odnos prema radu i radnim navikama'', naveo je Aćić, dodajući da se moraju staviti u fokus kompetencije i znanja. 

''To je sigurnost koju vi imate u sebi, kada nešto znate i kada je to tržištu rada potrebno'', istaknuo je Aćić. 

Skupu su nazočili mladi iz više gradova u BiH, koji su imali mogućnost iznijeti svoje mišljenje, te postaviti pitanja o temama koje ih zanimaju.  

Kopirati
Drag cursor here to close