Wigemark

U pripremi paket pomoći od 13 milijuna eura za BiH

Šef izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću potvrdio kako je u pripremi paket od 13 milijuna eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u BiH.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2019. u 14:22 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću potvrdio kako je u pripremi paket od 13 milijuna eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u BiH. 

''Sredstva su predviđena za cijelu zemlju, iako je meni najlogičniji stav da najznačajniji dio bude upravo izdvojen za ovaj kanton, gdje je definitivno najveći pritisak i najveća potreba. Sasvim je jasno da nadležne državne institucije moraju prezentirati neka sistemska rješenja, jer se lokalne zajednice ne mogu nositi s ovim globalnim problemom. Možda treba slijediti primjer Srbije, koja je raspoređivanjem migrantskih centara po cijeloj zemlji prilično efikasno uredila ovu problematiku. Svakako je nedopustivo da sav pritisak ostane na Unsko-sanskom kantonu'',  naglasio je Wigemark. 

Na sastanku se posebno razgovaralo o evuopskim integracijama, odnosno reformama i projektima u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa. 

''Unsko-sanski kanton je primjer kada su u pitanju euroatlantske integracije i ispunjavanje obaveza na tom pristupnom putu ka Europskoj uniji. Uradili smo zaista značajan posao i to danas prezentirali, a posebno smo zainteresirani za usvajanje zakona u duhu EU direktiva. Međutim, današnja tema je nekako ponovo ostala u sjeni migrantske krize, što je i sasvim razumljivo. Po ko zna koji put smo danas ponovo konstatovali nemar ili nesposobnost nadležnih državnih institucija, odnosno činjenicu da je naš kanton prepušten sam sebi u ovom problemu'', ustvrdio je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić. 

Premijer USK Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak predstavnika većine stranih veleposlanstava u BiH, koje su zainteresirane da pomognu u realizaciji određenih projekata koji bi trebali olakšati prevazilaženje brojnih problema s kojima se suočava kanton u procesu migracija.

 
 
Kopirati
Drag cursor here to close