''Lokalna zajednica prEUzima inicijativu''

Wigemark: Stolac ima ogroman turistički i gospodarski potencijal

Wigemark je rekao da općina Stolac obiluje prirodnim ljepotama, bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem i izuzetnim potencijalom za razvoj turizma i ostalih gospodarskih grana.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt ''Lokalna zajednica prEUzima inicijativu'' kojeg provodi Ured posebnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR) nastavljen je posjetom Stocu, gdje je održana 12. javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pridruživanja EU.

Domaćin debate, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark rekao je da općina Stolac obiluje prirodnim ljepotama, bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem i izuzetnim potencijalom za razvoj turizma i ostalih gospodarskih grana.

''Došli smo razgovarati s građanima Stoca o svim pitanjima vezanim za proces europskih integracija, ali i da čujemo njihovo mišljenje i njihovo viđenje EU'', izjavio je šef Izaslanstva EU u BiH i posebni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemarak ističući da je puno puta do sada o europskim integracijama razgovarao s bh. političarima, ali da je suština procesa puno uključivanje lokalne zajednice i svih njezinih građana.

Debati u Stocu nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je ukazao na značaj i ulogu mladih u procesu EU integracija.

''Studenti i srednjoškolci su ti koji moraju poznavati sve alate koji su im raspolaganju, kao i prednosti i potencijale EU'', izjavio je Del Vechio naglašavajući motivaciju, kao ključni faktor za pokretanje mladih.

Govoreći o značaju projekta i mogućnostima lokalne zajednice u procesu pridruživanja, regionalni ekspert Daniel Mondekar ukazao je na ogromne potencijale u sektoru poljoprivrede.

''EU svojim politikama potiče razvoj poljoprivrednog poduzetništva i proizvodnju kvalitetnijih proizvoda'', izjavio je Mondekar ističući značaj savjetodavnih službi koje bi trebale odgovoriti na zahtjeve poljoprivrednika.

Stočani su tijekom razgovora s veleposlanicima domaćim i regionalnim ekpertima razgovarali o mogućnostima povezivanja i suradnje među gospodarstvenicima, stvaranju klastera i jačanju gospodarskih kapaciteta ove općine.

Nakon debate, organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje financira EU i drugi donatori, a koji izravno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica:
ProLocal - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji financiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ i LEP – Program za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji financira EU, a provodi ILO.

Ured posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) provodi projekt ''Lokalna zajednica prEUzima inicijativu'' u okviru kojeg će posjetiti još dvije, od ukupno 15 lokalnih zajednica u BiH, i održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Kopirati
Drag cursor here to close