Debata ''EU u posjetu lokalnim zajednicama''

Wigemark: Široki Brijeg prednjači u razvitku po pitanju gradova u BiH

Riječ je o debati koja se održava u sklopu projekta Europske unije ''Lokalna zajednica prEUzima inicijativu''.
Vijesti / BiH-EU | 25. 05. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Impresioniran sam kad vidim dinamiku lokalnih zajednica u BiH, a poznato je da Široki Brijeg prednjači u razvitku kad su u pitanju gradovi u BiH'', kazao je, između ostaloga, u uvodnom obraćanju medijima veleposlanik Europske unije i šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark uoči debate ''EU u posjetu lokalnim zajednicama'' koja je u petak održana u kinu Borak u Širokom Brijegu.

Riječ je o debati koja se održava u sklopu projekta Europske unije ''Lokalna zajednica prEUzima inicijativu'', a na kojoj su sudjelovali, uz Wigemarka, i veleposlanik Poljske u BiH Andrzej Krawczyk te brojni domaći i regionalni stručnjaci iz oblasti europskih integracija koji su angažirani na projektu.

''Cilj je razgovor s običnim ljudima, građanima, načelnicima i gradonačelnicima, a evo danas se, nažalost, nismo sreli s gospodinom Kraljevićem jer ima ranije preuzetih obveza'', kazao je Wigemark te izrazio zadovoljstvo dolaskom u Široki Brijeg.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Debata ''EU u posjetu lokalnim zajednicama'' u Širokom Brijegu (Lars-Gunnar Wigemark)

Gosti su imali priliku nakon debate nazočiti informativno-edukativnom događaju na kojem su izlagali predstavnici projekata koje financira Europska unija i drugi donatori, a koji izravno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

''Lokalne zajednice su one koje će imati najveće koristi od EU integracija, nisu razlozi samo predpristupna sredstva i fondovi nego i to što će lokalne zajednice vidjeti i korist u oblastima školstva i zdravstva, a to će pomoći i ljudima da ostanu živjeti ovdje'', mišljenja je Wigemark.

 Na debati je sudjelovao i ekspert za pitanje EU integracija iz Hrvatske Daniel Mondekar ocijenivši ovakve debate najboljom vrstom projekata u komunikaciji s građanima o potencijalima i prednostima u članstvu u Europskoj uniji, dodavši pri tome kako će na današnjem skupu prenijeti hrvatsko iskustvo.

''Proces pregovora je proces u kojemu, uz politiku i parlament, trebaju sudjelovati i jedinice lokalne samouprave, poslovni biznis sektor i organizacije civilnog društva'', kazao je Mondekar u izjavi novinarima.

Veleposlanik Poljske Andrzej Krawczyk u svom dužem uvodnom obraćanju novinarima govorio je o iskustvima njegove domovinu u europskim integracijama te pristupnim pregovorima, a u Širokom Brijegu je govorio biranim riječima.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Debata ''EU u posjetu lokalnim zajednicama'' (Andrzej Krawczyk)

''Široki Brijeg smatram duhovnim glavnim gradom Hrvata u Bosni i Hercegovini'', istaknuo je veleposlanik Krawczyk koji je inače malo kasnio na obraćanje medijima, a kako je kazao, otišao je malo prošetati i razgledati grad.

''Mi smo imali donekle lakši put u Europsku uniju budući da je Poljska jedinstvena zemlja tako da smo imali jedinstvenu administraciju. Ali, smo s druge strane imali to regionalno pitanje koje je više bilo vezano za to kako napraviti tranziciju u demokraciji'', kazao je poljski veleposlanik.

 Naglasio je kako je poljski put u Europsku uniju i europske integracije bio uglavnom zasnovan na osnaživanju i izgradnji kapaciteta najnižih administrativnih jedinica vlasti te kako su ponosni na to koliko su snažne njihove lokalne zajednice i lokalna uprava.

''Došli smo do toga da to predstavlja jedan model po kojem se trebaju razvijati lokalne uprave. Imamo jaku administraciju na toj razini sa snažnim kompetencijama'', kazao je veleposlanik Krawczyk te naveo kako 40 posto izvora financijskih sredstava iz Europske unije u Poljskoj se troši u lokalnim zajednicama.

''Smatram da ta naša praksa može poslužiti kao jako interesantan primjer za Bosnu i Hercegovinu'', zaključio je poljski veleposlanik.

 Nakon Širokog Brijega javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU idući će tjedan biti održana u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close