Izborna godina

Wigemark: Parlamentarci moraju osigurati nesmetano održavanje izbora 2018.

Wigemark je pozvao političare da se pobrinu institucije budu pravovremeno formirane.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2017. u 16:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas je na sastanku s predsjedavajućima Zatupničkog i Doma doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krištom i Barišom Čolakom, te šefom Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Nikolom Lovrinovićem i šefom Kluba Hrvata u Domu naroda Ljiljanom Zovko naglasio odgovornost svih bh. institucija i izabranih dužnosnika da osiguraju da se izbori 2018. godine održe nesmetano i da institucije budu pravovremeno formirane.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da se obavežu na razgovor o mogućim izmjenama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

''Svaki prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava i približiti zemlju standardima EU. Daljnja poboljšanja u provedbi izbora, navedena u preporukama ODIHR-a, također su potrebna kako bi se osigurala transparentnost izbora i povjerenje u izborni proces'', istaknuo je Wigemark.

Također, na sastanku je istakao potrebu da BiH finalizira reformu sustava javnog emitiranja, uključujući i osiguravanje financiranja javnih emitera.

Europska unija će nastaviti da podržava konstruktivne napore u prevazilaženju razlika i postizanju napretka na putu prema EU, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close