Epilog sastanka

Wigemark: Ovo nisu nikakvi novi daytonski razgovori

Američko-europski predstavnici razgovarali su ovog puta s liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2018. u 22:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od sastanaka koje veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack zajedno s šefom Izaslanstvom Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom održava s bh. političkim akterima, završen je večeras u rezidenciji američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Američko-europski predstavnici razgovarali su ovog puta s liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.

U izjavi novinarima, Radončić nije iznosio više detalja o temama susreta, izuzev što je uopćeno rekao da je bilo riječi o političkoj situaciji u BiH, a odgovarajući na novinarska pitanja, dodao da je razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona te Zakona o krivičnom postupku. U aktualnoj političkoj konstelaciji u BiH, u kojoj izostaje dogovor domaćih aktera o tim pitanjima, Radončić tvrdi da njegova stranka „nikad nije bila problem“ i nada se da do rješenja ipak može doći.

Ambasadori Cormack i Wigemark naglasili su da međunarodna zajednica neće nametati rješenja za ove probleme bh. političkim liderima jer je isključivo na njima da dođu do kompromisa koji će odgovarati svakoj stranci i svakom građaninu BiH.

''Ovo nisu nikakvi novi daytonski razgovori'', rekao je Wigemark, naglašavajući da njegovo i prisustvo veleposlanice Cormack isključivo znači namjeru Sjedinjenih Država i Europske unije da pomognu i podrže u pronalaženju rješenja prihvatljivih za bosanskohercegovačke narode, odnosno rješenja koja će dobiti većinsku podršku u Parlamentu.

Po riječima veleposlanice Cormack, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju da rješenja postoje, ali treba da ih definiraju domaći akteri.

U današnjem susretu s liderom Saveza za bolju budućnost BiH razgovarano je o nizu vrlo bitnih pitanja za BiH, kao što su Zakon o krivičnom postupku, Zakon o sukobu interesa te potreba za reformom Izbornog zakona, kazala je veleposlanica.

Šef Delegacije EU najavio je da će razgovori s bh. političkim liderima biti nastavljeni, a jedan od sudionika bit će i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Cormack i Wigemark razgovarali su prije nekoliko dana i s predstavnicima Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte.

Kopirati
Drag cursor here to close