Zabrinjavajuće stanje

Wigemark: Odluke VSTV mogu utjecati na rad sudaca i tužitelja

Šef Izaslanstva EU u BiH podvukao je da će zaobilaženje procedura izravno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2017. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je EU primila k znanju zaključke u vezi s informacijom dostavljenom od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, a koje je jučer usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), te istaknuo da su određeni zaključci zabrinjavajući i da bi mogli izravno utjecati na neovisnost sudaca i tužitelja, kao i na poštivanje osnovnih prava.

Također je naglasio da je pravo na pošteno suđenje preduvjet za povjerenje javnosti u sustavu pravosuđa i da je pretpostavka nevinosti u središtu osnovnih prava koja štiti EU.

''Niti jedan dužnosnik, uključujući suce i tužitelje, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv dužnosnika'', navodi se u Wigemarkovoj izjavi.

Šef Izaslanstva EU u BiH podvukao je da će zaobilaženje ovih procedura izravno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa te da nije u skladu sa standardima EU.

Podsjetio je da su stručnjaci iz EU nedavno ukazali na potrebu za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje dužnosnika, u skladu sa standardima EU.

''Bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava'', istaknuo je Wigemark, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close