U protivnom...?

Wigemark: Očekujem odgovore na Upitnik do kraja ovog mjeseca

Wigemark kaže da je EU generalno protiv bilo kakvih rokova pristupanja EU, pa čak i za BiH te da se 2015. godina u Strategiji spominje kao indikativna godina.
Vijesti / Politika | 06. 02. 2018. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina prvi put  usuglašava zajedničke stavove koristeći nove mehanizme i procedure i očekujemo da će odgovori na Upitnik Europske komisije biti spremni krajem ovog mjeseca'', kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark nakon  što je prezentirana Strategija proširenja Europske unije na zapadni Balkan u Europskom parlamentu u Strassbourgu.



Wigemark je istaknuo da nigdje eksplicitno nije navedeno da će se Daytonski sporazum morati mijenjati, ali da zna da postoje dijelovi koji se moraju mijenjati s tim što postoje i elementi koji su ostvareni, kao Aneks 7.

Kazao je da je EU generalno protiv bilo kakvih rokova pristupanja EU, pa čak i za BiH te da se 2015. godina u Strategiji spominje kao indikativna godina.

''Neke zemlje su dalje odmakle ili su ranije počele, a što se tiče napretka, znamo da se te stvari mogu promijeniti, kao u slučaju Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, koja već dugo ima status kandidata, a nije napravila značajniji napredak'', rekao je Wigemark.

BiH je prije deset godina bila u poziciji da ostvari pravi napredak, dodao je Wigemark, ali je došlo do zastoja.

Naglasio je da on u Europskom parlamentu ne lobira, te podcrtao da je bilo koja odluka u smislu proširenja ili kandidatskog statusa u 'rukama zemalja članica'.

''Ova zemlja je napravila značajan napredak u protekle tri godine i to zahvaljujući novom pristupu koji je usuglašen prije točno tri godine u okviru pisane izjave koju je potpisalo svih 14 parlamentarnih stranaka'', podsjetio je.

Wigemark je istaknuo da mnogi  tvrde da je trebalo jako dugo da se daju odgovori na Upitnik Europske komisije, ali da to nije neuobičajeno.

Smatra da je njegova uloga ograničena te da može samo poticati ljude da vjeruju da je ulazak u EU moguć i izvodljiv.

''Ako je političkim liderima cilj pristup u EU, onda trebamo zajedno raditi na tom zajedničkom pitanju. Vidjeli smo ranije da se to zanemari, a od te prakse treba odustati'', kazao je.

Istaknuo je da EU ne nameće nikakva rješenja BiH, te da nemaju model, već set principa, pravila i standarda koji se moraju ostvariti kao i svaka druga zemlja koja želi postati članica EU.

Kopirati
Drag cursor here to close