Izborni zakon

Wigemark ne želi čuti ponavljanja

EU očekuje, dodao je, da svi akteri u tom poslu pokažu spremnost na postizanje kompromisa, umjesto ponavljanja poznatih stavova koji neće nigdje odvesti.
Vijesti / Politika | 08. 05. 2018. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH unutarnje su bh. pitanje, te ostaje da se riješe preostala pitanja u smislu provedbe izbornih rezultata, kako ne bi postali prepreka europskom putu BiH'', rekao je šef Delegacije Europske unije u BH Lars-Gunnar Wigemark danas u Banja Luci.

EU očekuje, dodao je, da svi akteri u tom poslu pokažu spremnost na postizanje kompromisa, umjesto ponavljanja poznatih stavova koji neće nigdje odvesti.

Wigemark je rekao kako su zemlje EU zabrinute zbog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, jer bi, kako smatraju, taj prijedlog Ministarstva pravde BiH mogao ugroziti postojeću borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali i terorizma.

''To bi predstavljalo korak unazad i u procesu europskih integracija'', dodao je u izjavi novinarima.

Istaknuo je kako se mehanizam koordinacije treba da se koristi za usuglašavanje svih stavova u BiH, koji se tiču europskih pitanja.

Nakon sastanka koji je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas u Banja Luci organizirao s veleposlanicima zemalja članica Europske unije u BiH, kao i veleposlanicima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, Wigemark je istakao da je pred regijom važno razdoblje da se naprave određeni iskoraci na europskom putu, među kojima je i pitanje digitalizacije.

I veleposlanica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova Karabasheva je naglasila da je Samit EU i zapadnog Balkana 17. svibnja u Sofiji mogućnost da se ponovo naglasi strateška važnost te regije i evropski put njezinih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close