Žene u politici

Wigemark: Jednaka zastupljenost žena je zakonska obaveza

''Zemlji treba više ministara i zakonodavaca koji mogu jasno artikulirati interese žena u društvu i potaknuti značajne promjene'', poručio je Wigemark.
Vijesti / Politika | 12. 12. 2018. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozdravio je značajno poboljšanje po pitanju spolne zastupljenosti u šest županijskih skupština nakon općih izbora 2018. godine (Hercegovačko-neretvanska, Zeničko-dobojska, Srednjobosanskia Sarajevo, Tuzlanski i Unsko-sanska županija).

Nažalost, taj pozitivni trend se nije odrazio u cijeloj zemlji pošto su direktno izabrani domovi na državnom i entitetskom nivou zabilježili pad u broju žena.

''Imajući u vidu da su u tijeku koalicijski pregovori, pozivam sve političke stranke i lidere da poštuju zakon i osiguraju ravnopravnu spolnu zastupljenost u vladama, što znači da ima barem 40 posto žena. Također, nije riječ samo o brojevima, već i o kvaliteti vodstva - zemlji treba više ministara i zakonodavaca koji mogu jasno artikulirati interese žena u društvu i potaknuti značajne promjene'', poručio je Wigemark.

Dodao je da je dokazano da zemlje s većim brojem žena na visokim političkim pozicijama postižu bolje rezultate, kako u smislu demokratskih tako i ekonomskih tranzicija. Ne radi se, navodi on, o političkoj korektnosti, već je riječ o učinkovitosti i uspješnosti u modernom svijetu gdje su žene i muškarci ravnopravni.

Wigemark je pohvalio nedavno usvajanje novog Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine, naglašavajući da on pruža okvir vlastima na svim razinama kako bi posvetili dovoljno stručnosti i resursa za njegovu provedbu, prenoseći riječi u djela.

Pohvalio je koalicijske programe političkih stranaka koji teže integriranju principa spolne ravnopravnosti u skladu s odgovornostima koje proističu iz domaćeg zakonodavstva u BiH, na državnom, entitetskim i županijskim razinama vlasti.

Europska unija očekuje od političkih stranaka da u nadolazećem razdoblju u značajnoj mjeri usklade svoje političke planove i ispune obaveze prema svojim biračima. Od stranaka se očekuje da naprave iskorak i značajno povećaju učešće žena na vodećim položajima bh. politike.

''Unutar je dometa Bosne i Hercegovine da postigne rodnu ravnopravnost na svim razinama vlasti u cijeloj zemlji. Više žena na rukovodećim pozicijama također će doprinijeti integriranju u EU, stoga to i uradite'', zaključio je veleposlanik Wigemark, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close