''Potkivanje'' Tegeltije

Wigemark i Berton: VSTV ne smije dopustiti ni mogućnost za korupciju

''Ono što će biti istaknuto u Mišljenju Europske komisije su i ove teme koje će naglasiti važnost postojanja uspješnih rezultata u procesuiranju predmeta korupcije na najvišem nivou'', stav je Wigemarka.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2019. u 14:54 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), institucija koja ima funckiju nadzora nad pravosuđem, ne može ni po koju cijenu dozvoliti bilo kakvu ni mogućnost da u svom radu bude korumpirano.

Stoga je neprihvatljiv bilo koji oblik korupcije, naglasio je Wigemark, na taj način komentirajući snimku koji je objavio internet portal "Žurnal", a koji dovodi u vezu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju s koruptivnim radnjama odnosno trgovanjem istragama.

Odgovorajući na novinarsko pitanje o ovom slučaju, naglasio je da je korupcija jedna od najozbiljnijih pošasti koja doslovno urušava kompletnu društvenu strukturu u BiH, podsjećajući da EU podržava brojne projekte za sprečavanje korupcije.

''Ono što će biti istaknuto u Mišljenju Europske komisije su i ove teme koje će naglasiti važnost postojanja uspješnih rezultata u procesuiranju predmeta korupcije na najvišem nivou'', stav je Wigemarka.

Nitko nije iznad zakona

Ističe da bi takvo uspješno procesuiranje predmeta pokazalo da nitko nije iznad zakona i da svaki građanin mora biti jednak pred zakonom bez obzira da li se radi o visoko pozicioniranom dužnosniku ili nekome drugom.

U stavu dostavljenom Feni iz Press odjela Izaslanstva EU ponovljeno je da je istraga optužbi za kriminalne radnje protiv javnih dužnosnika odgovornost nadležnih tužitelja, uz napomenu da aktivnosti tužiteljstva u vezi s navodima o kriminalnim radnjama protiv pojedinaca ne mogu komentirati.

Podvučeno je da građani BiH zaslužuju kredibilne, odgovorne i neovisne sudske službenike jer je neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i efikasno sudstvo ključno obilježje europskih standarda koji se moraju provesti u bilo kojoj zemlji koja teži da postane država članica Europske unije.

Komentirajući prijetnje upućene pravosudnim institucijama, Wigemark je snažno osudio bilo kakav oblik prijetnje ili govora mržnje sveprisutnijeg na društvenim mrežama.

To je direktno suprotstavljanje europskim standardima i vrijednostima, dodao je, napominjući da i u zemljama Europske unije postoji retorika koja ponekad zna biti itekako napeta, ali to nije dobro posebno u situaciju političke neizvjesnosti.

Podsjetio je da u BiH sedam mjeseci nakon listopadskih parlamentarnih izbora nije imenovan novi saziv Vijeća ministara niti Vlade Federacije BiH te se ovakve okolnosti mogu zloupotrijebiti.

Ono što je BiH potrebno, jasno je kazao Wigemark, je profesionalno i nezavisno pravosuđe u kojem nema nikakvih, a posebno ne političkih utjecaja, ali i koje će biti u prilici da obavlja svoj posao bez prijetnji i zastrašivanja.

''Nije lako biti sudija ili tužitelj u BiH posebno kada s radi na osjetljivim predmetima poput organiziranog kriminala i terorizma kojeg i mi imamo u svojim zemljama te nam je zajednički interes da se ti predmeti rješavaju'', zaključio je Wigemark.

Berton: Kazneni navodi protiv dužnosnika štete krhkom povjerenju u pravosuđe

Kada se pojave kazneni navodi protiv pravosudnih dužnosnika, to dodatno šteti već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe, kazao je Feni šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Stoga je, napominje, od ključnog značaja da se navodi u potpunosti i brzo provjere.

Imajući u vidu da sve osobe uživaju pravo da budu smatrane nevinima dok se ne dokaže suprotno, Misija OSCE-a u BiH pozvala je nadležne organe da ispune svoje dužnosti i obaveze i provedu nepristrasne i temeljne istrage.

''Tamo gdje je to potrebno, možda će biti nužno uključiti dodatne mjere, kako bi se osiguralo da nema sukoba interesa, uključujući i proces tijekom istrage'', podvukao je Berton.

Podsjetio je i da Misija OSCE-a u BiH prati sve predmete visoke korupcije od faze optuženja do donošenja pravosnažne odluke.

Berton je na ovaj način za Fenu komentirao snimak koji je objavio internet portal "Žurnal", a koji predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u BiH Milana Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama odnosno trgovanjem istragama.

Kopirati
Drag cursor here to close