Lekcije

Vulin: Za mir treba slušati Srbe

Vulin kaže kako nikome na Balkanu nije više u interesu mir, nego Srbima.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2021. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je za Happy TV kako je faktor stabilnosti na Balkanu moćna Srbija i da se moraju poštovati Srbi i slušati njihovo mišljenje ako se želi mir i stabilnost u BiH i na Balkanu.

Podsjetivši da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tražio od Christiana Schmidta, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika BiH, da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bude smijenjen i uhićen, Vulin je istaknuo kako je veoma važno što nitko nije poslušao tu budalaštinu i glupost.

Srbi postoje

"Hoćete mir u BiH, onda poštujte Srbe. Možete se praviti da ne postoje, ali oni postoje. Ako hoće mir u BiH, stabilnost na Balkanu, mora slušati šta Srbi misle. Mora razumjeti i poslušati da su Srbi tu i da imaju pravo na svoj stav i mišljenje", rekao je Vulin, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, nikome na Balkanu nije više u interesu mir, nego Srbima.

Istaknuo je kako optužuju da se miješa u unutarnje stvari BiH kada kaže da Dodika ne mogu smijeniti, dok s druge strane Željko Komšić, za koga je rekao da je hrvatski član Predsjedništva BiH koga su izabrali muslimani, govori tko treba podnijeti ostavku i tko će vladati u BiH.

"Ako vi Srbima u BiH, odnosno u Republici Srpsko zabranjujete da misle svojom glavom i da kažu - genocida u Srebrenici nije bilo, hoćete li uhititi milijun Srba koji žive u BiH? Šta Srbija treba da kaže? Da okrene glavu da se pravi da se to ne događa?", kaže Vulin.

Srbijanska pomoć proračunu

Osvrćući se na kritike koje mu upućuju bošnjački, hrvatski i crnogorski političari iz zemalja regije, Vulin je rekao kako ga često napadaju, ali da nitko ne kaže da laže.

Vulin je naveo kako je Srbija ta koja daje izravnu pomoć proračunu Vlade Republike Srpske i koja u svakoj općini u Srpskoj plus četiri općine u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, ima bar jedan projekat, gdje je napravila bar školu, vrtić, put...

"Nikada niste imali iskreniji stav Srbije prema Republici Srpskoj. Republika Srpska kada god joj je teško, oslanja se na svoju Srbiju", rekao je Vulin.

Podsjetio je kako su dužnosnici Srbije prije Vučića govorili da je Republika Srpska teret i da tamo Srbi uvijek imaju neki problem.

Beograd se brani u Banja Luci

"Beograd se brani u Banja Luci. Gdje god Srbi žive, vi ih branite, branite ih kulturno, ekonomski. Nitko prije Vučića Srbe nije branio ekonomski. Što je problem da Srbija brani prava Srba gdje god žive", rekao je Vulin.

Naglasio je kako Srbi, gdje god da žive, moraju biti sigurni i mirni.

"Mi živimo na najvećem prostoru, kada je dio našeg naroda ugrožen, onda je ugrožen čitav srpski narod. Mi ćemo za mir učiniti skoro sve, ali i za slobodu ćemo učiniti sve", rekao je Vulin.

Neiskrenost na Balkanu

Sumnja da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima iskrene sugovornike kada se govori o mirovnoj politici na Balkanu, te dodao da je nevjerojatan stupanj mržnje koji se osjeti prema Srbiji, posebno kada Srbija ide naprijed.

Vulin pita kako da Srbija ne brine za Srbe u Crnoj Gori gdje srpski patrijarh i mitropolit idu pod pancirnim dekama, moraju da prolaze kroz barikade, da im prijete da će ih poubijati.

Ocijenio je kako čitav niz političkih tvorevina na Balkanu postoji da bi obuzdavali Srbiju, da ne bi bila jaka i da ne bi objedinila Srbe u političkom smislu, da Srbi ne bi disali zajedno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close