Predsjednik mekog srca

Vujanović rekorder u pomilovanjima

Bivši predsjednik Filip Vujanović za 15 godina vladavine primio je oko 2.500 molbi za pomilovanje, a pomilovo ih je petinu. Sve, kaže, po zakonu.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2018. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filip Vujanović, bivši crnogorski predsjednik, ostat će upamćen kao rekorder među kolegama regije po broju pomilovanja. 

Od zatvora je poštedio 500 osuđenika, a epitet predsjednika "mekog srca" pratile su kritike ne samo zbog neuobičajene statistike, već i zbog toga koje je ljude osuđene za teška kaznena djela, kroz institut pomilovanja, poštedio kazne. 

Bivši predsjednik Filip Vujanović za 15 godina vladavine primio je oko 2.500 molbi za pomilovanje, a pomilovo ih je  petinu. Sve, kaže, po zakonu. 

''Ne pripadam, kako se manipulira, predsjednicima koji su bili široke ruke u pomilovanjima. Ja sam za ovih 15 godina slijedio državnu politiku, koja je kroz proces resocijalizacije pratila izvršenje kaznenih sankcija i potrebu da se upućuju na izdržavanje kazne koji čekaju izdržavanje kazne'', izjavio  je Vujanović za RTCG. 

Predsjednik na kraju svake godine objavi broj primljenih molbi i broj onih koje je odobrio. Umjesto imena poznati su inicijali zatvorenika što nevladinom sektoru otežava praćenje sustava pomilovanja, ali i formiranje statistike. 

Vujanović je naveo kako nije bilo nijednog pomilovanja za koje nije imao pozitivno mišljenje ministra pravde koji predsjedniku dostavlja prijedlog da li bi neki zatvorenik trebalo ili ne da bude pomilovan, a oni su ustvrdili da su pomilovanja uglavnom dana za laka kaznena djela, a kratke kazne pretvarane u uvjetne  ili novčane. 

Novi zakon o pomilovanju stupio je na snagu prije skoro šest godina. Njime je naime ukinuto obavezno mišljenje suda, a predsjedniku je dana mogućnost da oprašta na svoju inicijativu.

Kopirati
Drag cursor here to close