Samo najbolje

Vučić vjeruje u veću bliskost između srpskog i bošnjačkog naroda

"Možemo postići mnogo toga. I politički možemo postići mnogo. Naš zajednički glas u Bruxellesu znači mnogo", konstatirao je Vučić.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2020. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH i da će to biti politika koju će graditi u budućnosti.

"Vjerujem u veće razumijevanije koje mi se čini da je postignuto unutar BiH između Srba i Hrvata. Vjerujem u veće razumijevanje i veću bliskost između srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti, ma gdje oni da žive", rekao je Vučić za "Dnevni avaz".

On je ocijenio da nema granica u suradnji ove dvije zemlje. "Možemo postići mnogo toga. I politički možemo postići mnogo. Naš zajednički glas u Bruxellesu znači mnogo", konstatirao je Vučić.

On je naveo da zna da u BiH, ne računajući Republiku Srpsku, ne postoje simpatije za gotovo bilo koga u Srbiji tko je politički relevantan, a posebno da nema simpatija bilo kakvih prema njemu i politici koju vodi.

"Ali, ako bismo stvari racionalizirali i ako bih vas upitao, a kada sam to i na koji način uvrijedio BiH i kada i na koji način nisam podržao BiH, to biste mi već teže odgovorili", rekao je Vučić.

On je naglasio da je njegova suradnja i dobri odnosi s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, nešto što se podrazumijeva. "To je naš posao, a to nema veze s onim kakav je moj odnos prema bošnjačkom narodu i prema BiH", kaže Vučić.

Na pitanje hoće li Srbija koristiti Republiku Srpsku u rješavanju pitanja Kosova i Metohije, Vučić je odgovorio da je sve to komplicirano na različite načine toliko da ne bi mogao o tome govoriti.

"Zato se začudim kad od pojedinih bošnjačkih političara vidim kada im srce krene i kažu: `Kosovo je za nas neovisno`. To je najmanje trebalo da se čuje od bošnjačkih političara. Jer, kako ćete objasniti političarima u Republici Srpskoj nešto drugo. Pustite da to riješe kompromisnim putem Beograd i Priština", poručio je on.

Vučić smatra da bi se "svi iz Bosne trebali skloniti iz te priče". "Ali, i kada kažem da podržavam teritorijalni integritet BiH, ja to stvarno mislim", napomenuo je on.

On je rekao da će podržati inicijativu otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru i da u tome ne vidi nikakvu zavjeru.

Komentirajući pobjedu na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, Vučić, koji je i lider SNS-a, naveo je da nije očekivao ovoliki uspjeh, da je ponosan što je kampanja bila najčistija i što je opozicija imala deseterostruko više prostora nego 2012. godine.

On je rekao da će se vidjeti tko će sve biti opozicija, a tko vlast u Skupštini Srbije.

"Tek ćemo vidjeti kako će biti nova vlada formirana, tko će biti u novoj vladi, te ćemo tada moći znati tko je vlast, a tko opozicija", istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će uspjeti da očuva mir i stabilnost, ali da će se i ekonomski prosperitet Srbije još ubrzati, baš onako kako je predviđeno u planu "Srbija 2020-2025. godine".

"Mi gradimo naš put prema Banjoj Luci i Sarajevu. Uskoro ćemo raspisati tender za gradnju ovog drugog dijela puta prema Višegradu da bismo mogli i iz središnje Srbije, a ne samo iz Beograda, da brzo dođemo do Sarajeva", poručio je Vučić, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close