Sporna spomen ploča

Plenković: Ta ploča će bit predmet formalnog prosvjeda Srbiji

Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu, generalu JNA koji je zapovijedao napadom na hrvatski grad Vukovar je skandalozno i Hrvatska to najoštrije osuđuje.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2019. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Novom Sadu u petak Vlada Srbije otkriva spomen ploču generalu bivše JNA Mladenu Bratiću, koji je zapovijedao napadom na Vukovar što su u Hrvatskoj, ali i civilnom sektoru Srbije nazvali ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina, prenosi Hina.

Na tu informaciju reagirali su u petak premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ali i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

''Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi bit će predmet formalnog prosvjeda Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću'', poručio je premijer Andrej Plenković iz Ženeve, gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu.

Ministar Grlić Radman boravi u Rijeci, prvome gradu u kojem je počelo predstavljanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

''Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu, generalu JNA koji je zapovijedao napadom na hrvatski grad Vukovar je skandalozno i Hrvatska to najoštrije osuđuje'' poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

''On je zapravo ratni zločinac, poginuo je napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar'', rekao je šef hrvatske diplomacije.

''Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide'', rekao je Radman.

''Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću, okrenuti se izgradnji demokratskog društva, vladavine prava i prava nacionalnih manjina'', rekao je on podsjetivši da Srbiju "upravo na to upozoravaju čelnici EU-a".

Odbacio je medijske spekulacije da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoriti u Hrvatskom saboru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) krajem studenoga.

"Kontekst ove (spomen) ploče nije dobar", rekao je ministar i podsjetio da je Hrvatska "na neki način lokacija", mjesto održavanja izbornog kongresa EPP-a. Domaćin i organizator kongresa su Joseph Daul i EPP i oni "pozivaju sve članice i pridružene članice".

"Nije točno da će se skup održati u Hrvatskom saboru", jer cijeli skup se održava u Areni gdje očekujemo više od 2000 izaslanika, a u Hrvatskom saboru održat će se samo mali dio. Sve će se odvijati u Areni, a hoće li gospodin Vučić doći, to mi ne znamo, ali sigurno je da on neće govoriti u Hrvatskom saboru", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Vučić je u petak iz Ženeve rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, komentirajući podizanje spomen ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar, prenosi Hina.

"Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to, dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close