Moskva

Vučić Putinu: Srbija neće ući u NATO

"Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati članica NATO-a, ni bilo kog drugog vojnog saveza", poručio je predsjednik Srbije ruskom šefu države.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2018. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sastali su se u Moskvi i razgovarali o rusko-srpskoj suradnji, realizaciji zajedničkih investicijskih projekata i o aktualnim regionalnim pitanjima, priopćio je Kremlj, a prenose beogradski elektronički mediji.

Susret s Vučićem prvi je sastanak ruskog predsjednika Putina s nekim stranim državnikom nakon što je u ponedjeljak na inauguralnoj ceremoniji prisegnuo na četvrti mandat na čelu Rusije.

Uz aktualnu situaciju, perspektive rusko-srpske suradnje, zajedničke investicijske projekte, Putin i Vučić razmijenili su mišljenja “i o aktualnim regionalnim pitanjima”, navodi Kremlj.

Putin je podsjetio da Rusija i Srbija ove godine obilježavaju 180. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, ističući da raste rusko-srpska trgovinska razmjena uz prošlogodišnji porast od 23 posto.

"Veoma mi je ugodno što imamo mogućnost u neformalnoj atmosferi razgovarati o svim našim odnosima”, rekao je Putin na početku razgovora, naglasivši da je povod susretu i razgovoru  kraj Drugog svjetskog rata".

"U povijesnom sjećanju našeg naroda su slavne stranice povijesti – Srbija i Rusija su zajedno istupile u borbi protiv zajedničkog neprijatelja", istaknuo je Putin.

Beogradski mediji prenose i početak Vučićeva obraćanja ruskom predsjedniku u kojem je istaknuo da se “Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije”, te da, “u trenucima koji nisu uvijek bili laki za Rusiju, nikada nije išla protivno interesima Rusije i ruskog naroda”.

"Srpski narod nikada neće zaboraviti vašu potporu ni 2015. godine kada ste narod koji je najviše stradao na Balkanu spasili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na britansku rezoluciju (o genocidu u Srebrenici), ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet", poručio je Vučić.

Srbijanski šef države izrazio je zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene, navodeći kako je “samo u prva tri mjeseca ove godine uvećan za 10 posto u odnosu na dobru 2017. godinu”.

"Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati članica NATO-a, ni bilo kog drugog vojnog saveza", poručio je predsjednik Srbije ruskom šefu države.

Vučić je po dolasku u Moskvu beogradskim novinarima koji prate posjet najavio da će teme razgovora biti ekonomska i vojno-tehnička suradnja, vojna neutralnost Srbije te plinovod Turski tok.

Na pitanje što očekuje od razgovora u Rusiji rekao je da su i on i Srbija premaleni da bi nešto očekivali, već samo mogu zamoliti.

"Da li imam nešto da zamolim predsjednika Putina? Imat ću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu",  rekao je predsjednik Srbije i najavio da će Putina pozvati da posjeti Srbiju krajem godine kad se bude obilježavala proslava pobjede u Prvom svjetskom ratu, važnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu te pripojenje Vojvodine Srbiji.

Vučić i Putin nastavili su razgovore u četiri oka iza zatvorenih vrata.

Kopirati
Drag cursor here to close