Komentira izbore u BiH

Vučić predvidio Komšića u Predsjedništvu?

Hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je Hrvat rodom, neće izabrati najvjerojatnije Hrvati, već Bošnjaci, rekao je predsjednik Srbije, komentirajući izbore u BiH.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2018. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Sandžak i bh. entitet Republika Srpska nemaju ni sličan, a kamoli isti status, te da Sandžak kao takav ne postoji u Ustavu Srbije, dok je Srpska zagarantirana Daytonom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Komentirajući to što se pojedini kandidati za Predsjedništvi BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda bave Srbijom, Republikom Srpskom i poređenjem sa Sandžakom, Vučić je rekao novinarima da neki ljudi ne razumiju razliku i ne poštuju ni vlastiti ustav.
Vučić je naglasio da je Republika Srpska i njeno postojanje zagarantirano Ustavom, najvišim pravnim aktom Bosni i Hercegovini, ali i Daytonskim sporazumom, piše Srna.

Sandžak nije Osmanska imperija

"Sandžak, oprostite, ovo nije Osmanska imperija, ne postoji kao takav u Ustavu Srbije. Je li to znači da biste lako gazili Ustav Srbije, a da ste strašno osetljivi ako bi neko drugi, pošto ja to nikada nisam radio, slučajno pomislio da se treba pregaziti Ustav BiH ili Daytonski sporazum? Kako to lako pregazite preko Ustava Srbije?", pitao je Vučić.
Istaknuo je da Sandžak i i bh. entitet Republika Srpska nemaju ni sličan, a kamoli isti status.

"Neću govoriti ni o veličini ni broju ljudi, nego samo o ustavno-pravnoj materiji. Ali, bit će vremena kada se izbori završe da se o tome govori", rekao je Vučić.

Naveo je da su ta dva kandidata Bošnjak i Hrvat, a obojica će imati bošnjačku podršku, na njegove riječi da Srbija voli Republiku Srpsku i poštuje njen integritet u okviru integriteta Bosne i Hercegovine - rekli da "vole Sandžak i da je to isto".

Hrvata u Predsjedništvu će izabrati Bošnjaci

Vučić je rekao da će jedan biti izabran vjerojatno za hrvatskog člana Predsjedništva BiH zato što je Hrvat rodom, iako ga neće izabrati najvjerojatnije, kako je vidio po istraživanjima, Hrvati, već Bošnjaci.

"Ali, to je po njihovom ustavu i to je u redu, da se ne miješam u to. A drugi je Bošnjak", naveo je Vučić.

Dodao je da su ta obojica na njegove riječi da "voli Republiku Srpsku" govorili da vole Sandžak i pitali hoće li im dozvoliti da u Sandžaku škole nazovu po Bosni i Hercegovini, kao što u RS-u škole dobivaju imena "Srbija".

Vučić je rekao da nema nikakav problem da oni, koliko god škola ili obdaništa izgrade u Raško-polimskoj oblasti ili Sandžaku, da ih nazovu "BiH", "Bosna", "Hercegovina".

"Ali, još nijednu nisu izgradili, ni školu, ni vrtić. Uglavnom smo ih mi gradili ili prijatelji koje smo mi dovodili, Emirati ili neki drugi. Oni nisu nijednu. A mnogo bih volio da nam grade škole i vrtiće, ne znate koliko bih sretan bio i za svaku bih im se zahvalio, došao bih na otvaranje svake škole koja se zove `Bosna i Hercegovina` i nikakav problem s tim nemam", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close