Presuda

Vučić i Dačić: Nema isprike

''Za nas, svatko tko je počinio ratni zločin mora da odgovara bilo da je Srbin, bilo da je Bošnjak'', naglasio je Vučić.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2020. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je veoma stalo do dobrih odnosa sa BiH, ali da to ne znači da Srbiji netko treba da drži prodike i da ona nema pravo da procesuira one koji su ubijali Srbe, da bi zadovoljavala interese BiH prenosi Srna.

''Za nas, svatko tko je počinio ratni zločin mora da odgovara bilo da je Srbin, bilo da je Bošnjak'', naglasio je Vučić.

Komentirajući reakcije iz Sarajeva na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Husein Mujanović optužen na 10 godina zatvora za zločine nad Srbima u Hrasnici 1992. godine, on je naveo da je u ovom slučaju riječ o Bošnjaku koji je odgovoran za ubojstva ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

''Sud, koji je nezavisan, donio je takvu odluku i ja nemam šta tome da dodam'', istaknuo je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da Srbija želi najbliže odnose sa Bošnjacima, te da će on dati sve od sebe i uložiti sve da takvi odnosi budu u budućnosti.

Vučić je naveo da u regiji postoji potreba da Srbiji svi "lupaju šamare" i misle da mogu "da udaraju kao po džaku".

''A to su ih neki navikli. Navikli su ih oni koji su se plašili više jednog teksta u hrvatskim medijima i zato su trčali da se ispričavaju, a da i dan danas ne znaju za što su se ispričavali - da li za Oluju, Bljesak, Jasenovac, Jadovno, Prebilovce... Ja da se ispričavam zbog toga, stvarno ne mogu i neću'', poručio je Vučić.

On je ponovio da želi dobre odnose sa Bošnjacima i da će uložiti sve što može da ih napravi boljim.

''Posebno što Srebrenica nije nešto čime smijemo i možemo da se ponosimo. Ali isto tako postoje stvari kojima ni svi drugi ne mogu da se ponose. I zato nemojte da nam držite prodike, nego svi zločinci neka odgovaraju bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim mogućim, bratskim, prijateljskim i susjedskim vezama i odnosima'', rekao je Vučić.

Viši sud u Beogradu u ponedjeljak je prvostupanjski osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković je uputila prosvjednu notu Srbiji zbog ove presude.

Nakon toga, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović pozvao je na razgovor veleposlanika Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković veleposlanika BiH u Beogradu Aidu Smajić na konzultacije u Sarajevo.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "apsolutno neprihvatljivo i izvan svake diplomatske prakse" da se nota Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, datirana na ponedeljak, upućena Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem e-maila, prenose srbijanski mediji.

Naveo je da se "Srbija neće ispričavati što je osudila krivce".

Dačić je istaknuo i da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a "posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gde svaka žrtva zaslužuje da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela".

Kopirati
Drag cursor here to close