Komentar Šešeljovog čina

Vučić: Naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata

Komentirajući gaženje hrvatske zastave i incident zbog kojeg je prekinut službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića, Vučić je rekao da nema odgovor zašto se to dogodilo.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2018. u 22:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je današnji incident u kojem je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskoj skupštini Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu. 

Nazvao je taj čin nedopustivim, te podsjetio na incidente tijekom njegova posjeta Zagrebu, rekavši kako žali zbog odluke službenog Zagreba da povuče izaslanstvo Hrvatskog sabora i prekine službeni posjet Gordana Jandrokovića Srbiji. 

"Sve što se danas dogodilo izuzetno je štetno za Srbiju. Kao predsjednik Republike Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja i svaku vrstu prijetnji, gaženje i paljenje hrvatske ili bilo koje zastave suverene zemlje. Ovakve stvari su nedopustive i ovo je jako loša poruka koju mi kao narod šaljemo", rekao je Vučić u intervjuu za Radio televiziju Srbije (RTS), prenosi Hina. 

Komentirajući gaženje hrvatske zastave i incident zbog kojeg je prekinut službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića, Vučić je rekao da nema odgovor zašto se to dogodilo. 

"Naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata koji, uz iznimku Kolinde Grabar Kitarović, ništa od incidenata kada sam ja bio u Zagrebu nisu osudili", rekao je Vučić, podsjetivši na paljenje srpskih zastava i incidente koji su prethodili njegovom nedavnom posjetu Hrvatskoj i prosvjede tijekom posjeta. 

"Ne zaboravite, nekoliko srpskih zastava je spaljeno dan prije nego ću doći u Zagreb. Na dan kada sam bio u Zagrebu jedan njihov zastupnik me je jurio po ulicama, a iznenadio se valjda kad sam stao pa nisam više htio bježati. Vrijeđali su me, nazivali najgorim četnikom, najpogrdnijim imenima i to meni nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba jer sam smatrao vrlo važnim da razgovaramo", rekao je Vučić. 

On je naglasio kako "zato žali zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posjet gospodina (Gordana) Jandrokovića Beogradu", te da će se zbog današnjeg incidenta "loše osjećati" Srbi koji žive u Hrvatskoj. 

"Reći ću vam zašto je sve ovo štetno po nas. Prvo, u Hrvatskoj danas živi 186.000 Srba. Oni će se večeras lošije osjećati jer o njima nema tko brinuti poslije ovoga", ocijenio je Vučić. 

Srbijanski predsjednik je, nastavno na tu ocjenu, rekao kako Hrvatska u općini Dvor na Uni planira podići spomenik Alojziju Stepincu. "Taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćnom presudom osuđenom za zločine počinjene protiv Srba, bit će potpuno bačen u sjenu i to u mjestu koje je najstrašnije stradalo od ustaške kame", rekao je Vučić, istaknuvši kako će podizanje tog spomenika Stepincu "proći nezapaženo zbog naših gluposti koje smo ovdje pravili". 

Srbijanski šef države je podsjetio i na incident kad su radikali i Vojislav Šešelj tijekom posjeta Federice Mogherini galamom i povicima "ua", te "Srbija Rusija, ne treba nam Unija" prekidali njezin govor u Skupštini Srbije. "Šešelj to napravio i Mogherini, pa je Mogherini govorila u nemogućim uvjetima i ne samo da nije napustila Srbiju, nego nije napustila ni Skupštinu", rekao je Vučić. 

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem prekinulo je danas službeni posjet Beogradu nakon što je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskom parlamentu Šešelj izazvao incident u Skupštini Srbije gazeći hrvatsku zastavu i psujući Jandrokovića. 

Incident su osudile predsjednica parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić, ali su u oba slučaja u priopćenjima izostale isprike izaslanstvu Sabora.

Plenković: Očekujem da Srbija osudi Šešeljevu provokaciju   

  
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković u srijedu je najoštrije osudio incident Vojislava Šešelja tijekom boravka izaslanstva Hrvatskog sabora u Srbiji, koje je, smatra, "primjereno odgovorilo na takvu vrstu provokacije". 

Plenković od Srbije očekuje osudu tog Šešeljeva postupka. 

Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao Šešelj, šef radikala i zastupnik u srbijanskom parlamentu, gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije 

"Incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je oskrnavio hrvatsku zastavu, vrijeđao hrvatsko izaslanstvo tijekom boravka predsjednika Hrvatskog sabora u Narodnoj skupštini Srbije je za najoštriju osudu", istaknuo je Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, prenosi Hina. 

Na tom je tragu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već uputilo notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close