Susret u Zagrebu

Vučić: Grabar-Kitarović je hrabra što me pozvala; otvorili smo mnoga pitanja

U svom obraćanju Vučić je čestitao hrvatskoj predsjednici na hrabrosti što mu je uputila poziv za službeni posjet.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2018. u 14:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku, čelnici dviju država izjavili su kako su otvorili mnoga pitanja te da su obje strane iskazale spremnost za daljnje razgovore.

''Otvorili smo mnoga pitanja, uključujući otvorena. U mnogim stvarima nismo se složili, ali u nekim smo se približili i bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati'', kazala je hrvatska predsjednica u zajedničkoj izjavi za medije.

Dodala je kako je važno da su usuglašena neka pitanja, posebice pitanje nestalih osoba.

''Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali, ali i volja predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima udruga, što ću i ja napraviti, kako s hrvatskim tako i srpskim udrugama'', kazala je Grabar Kitarović

Najavila je da će se kroz rad međudržavnih komisija i odgovarajućih tijela nastaviti raditi na svim pravosudnim pitanjima koja opterećuju dvije države.

''Što se tiče pitanja granice naša je preporuka da dvije vlade u narednih dvije godine nastave pregovarati o graničnim pitanjima pa tek nakon toga, ako bude potrebno, idemo pred međunarodna tijela'', istaknula je Grabar Kitarović.

U svom obraćanju Vučić je čestitao hrvatskoj predsjednici na hrabrosti što mu je uputila poziv za službeni posjet.

''Zahvaljujem na pozivu. Znam da Vam nije bilo lako zbog atmosfere u Zagrebu i čestitam Vam na hrabrosti. Srbija i Hrvatska morat će u budućnosti imati bolje odnose, kao danas Norveška i Švedska. Morat ćemo razmišljati hoće li riječ jedne strane povrijediti onu drugu'',  poručio je Vučić.

Kada je u pitanju granica Hrvatske i Srbije, srbijanski predsjednik izjavio je kako Beograd i Zagreb imaju različita viđenja.

''Hrvatska se poziva na katastarske planove, a Srbija na zakone. Mi smatramo da su zakoni jači i ako u dvije godine ne riješimo granična pitanja ići ćemo na međunarodnu arbitražu čiju će odluku prihvatiti obje države'', kazao je Vučić.

Razgovaralo se i o pitanjima nacionalnih manjina te nestalih osoba, a Vučić je najavio kako će srbijanska strana nastojati u arhivama pokušati pronaći podatke kako bi se to pitanje riješilo.

Vučić je rekao da je zainteresiran za obnovu pruge Beograd - Zagreb koja je, kako je kazao, od ključnog značaja za povezivanje Hrvatske i Srbije, ali i Srbije sa Središnjom Europom.

''Mi ćemo u Srbiji nastojati promijeniti atmosferu prema Hrvatskoj i nastojat ću zajedno s premijerkom Brnabić utjecati na sve srpske dužnosnike da ne potpiruju tenzije između dvije države. Naravno, u Srbiji bi se reklo da to ni nitko s hrvatske strane nije radio, dok bi hrvatska strana vjerojatno rekla isto za srpsku'', kazao je na kraju Vučić.

Za vrijeme sastanka na Pantovčaku na Trgu bana Jelačića održan je prosvjed protiv Vučićevog dolaska.

Oko tisuću okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj, te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Prosvjed je završen mirno, bez incidenata.

Upitan od novinara da prokomentira taj prosvjed, Vučić je odgovorio kako se nije pretjerano uzrujao zbog njega.

''Vidim da su me nazivali četnikom-početnikom, ali htio bih svima u Hrvatskoj poručiti da ja nisam nikakav četnik, niti je to bio bilo tko u mojoj obitelji. Prosvjedi su normalna stvar u demokratskim državama i ja se nisam nešto pretjerano uzrujao zbog ovog'', poručio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close