Odgovor na pismo

VSTV: Primili smo k znanju zabrinutost stranaca

Odgovor VSTV-a na pismo Veleposlanstva SAD-a, OSCE-a i Europske unije
Vijesti / Politika | 21. 06. 2019. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine odgovorilo je na pismo koje im je upućeno 28. svibnja 2019. godine od Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Europske unije, OSCE-a u BiH u kojem navode da su primili k znanju zabrinutost i konstruktivne kritike koje su im tada izrečene.

VSTV navodi da su svjesni kašnjenja u provođenju postupaka nositelja pravosudnih funkcija i sudaca Ustavnog suda BiH.

"To kašnjenje je u najvećoj mjeri posljedica objektivnih uzroka (usvajanja novog normativnog okvira za imenovanja), a ne samo naših subjektivnih propusta u radu", stoji u pismu VSTV-a.

VSTV poručuje da će odmah pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja po zaključenim konkursima. Naveli su i to da će u narednom periodu nastaviti periodične provjere implementacije tog sistema i poduzimati mjere za njegovo unapređenje, piše N1BiH.

"VSTV čvrsto ostaje kod svojih odluka koje se odnose na oblast financijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija i efektivnog nadzora nad tim izvještajima. Sigurni smo da ste upoznati sa stavom Agencije za zaštitu osobnih podataka spram novousvojenog Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja. Stoga pripremamo i revidirani tekst navedenog pravilnika, čije odredbe neće dovoditi u pitanje sadržinu preporuka eksperata Europske komisije", navode u pismu.

"U cijelosti podržavamo stav naveden u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Europske komisije o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji, koji podsjeća zakonodavca na njegovu dužnost da stvori pravnu sigurnost i osigura adekvatnu zakonodavnu aktivnost VSTV-a u važnim poljima koja su povezana s implementacijom reforme", priopćili su.

Također, VSTV je pozvao zakonodavnu vlast u BiH da što prije donese novi zakon o VSTV-u, koji će biti zasnovan na preporukama eksperata Europske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

Naglasili su neophodnost kontinuirane i programske suradnje s tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, kao i nosiocima zakonodavnih reformi.

VSTV se obvezao da će u narednom periodu izraditi vlastiti reformski program i prezentirati ga na konvenciji koja je planirana za studeni 2019.

Kopirati
Drag cursor here to close