Odgođena primjena pravilnika

Imovina sudaca i tužitelja još uvijek će ostati tajna

VSTV odgodio primjenu pravilnika o imovinskim kartonima
Vijesti / Politika | 07. 03. 2019. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: standard.co.me / Ilustracija

Nakon što je Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila korištenje osobnih podataka sudaca i tužitelja pri izradi financijskih izvještaja, Visoko sudsko i tužiteljstko vijeće odgodilo je primjenu Pravilnika koji predviđa i objavu imovinskih kartona nositelja funkcija u pravosuđu.

U Delegaciji Europske Unije u Sarajevu su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da trenutno razmatraju odluku Agencije za zaštitu osobnih podataka kojom je VSTV-u zabranjeno da vrši obradu osobnih podataka sudaca i tužitelja prilikom izrade financijskih izvještaja i imovinskih kartona, piše BIRN.

Transparentnost?

''Dok se s jedne strane zaštita podataka bavi pravima građana, transparentnost nositelja pravosudne dužnosti je od javnog interesa i predstavlja važan temelj za neovisno, nepristrano i kredibilno pravosuđe. U izvještaju Europske komisije o Bosni i Hercegovini iz 2018. godine navodi se da zemlja treba da unaprijedi zakonodavstvo koje regulira imovinske kartice'', rekli su iz Delegacije.

Podsjetili su i da je nedavna rezolucija Europskog parlamenta o BiH istaknula da je “pravni i institucionalni okvir za suzbijanje sistemske korupcije u područjima kao što je, između ostalog, sukob interesa i objava imovinskih kartica slab i neadekvatan”.

“Europska Unija cijeni bilo koju reformu s ciljem jačanja transparentnosti pravosuđa u skladu s europskim standardima o imovinskim karticama”, dodali su iz Delegacije.

(ne)povoljnja rješenja

Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je VSTV-u da vrši obradu osobnih podataka sudaca i tužitelja prilikom izrade financijskih izvještaja i imovinskih kartona navodeći da se krši pravo na privatnost sudaca, tužitelja i njihovih srodnika, kao i da se krše zakoni o VSTV-u, jedinstvenom matičnom broju i odredbe Konvencije o borbi protiv korupcije.

Nakon odluke iz VSTV-a su priopćili da će odložiti usvajanje svog Pravilnika kojim je regulirano pitanje financijskih izvještaja i organizirati sastanak s predstavnicima Agencije.

“Ako se ne uspije pronaći povoljno rješenje u pregovorima s Agencijom, VSTV će u zakonskom roku uložiti adekvatno pravno sredstvo na odluku Agencije”, rekli su iz VSTV-a i naveli da će nakon obavljenih razgovora s Agencijom, pristupiti izradi rezervne opcije u pogledu Pravilnika koji će biti primjenjiv u 2019. godini.

Rješenje, na koje nema mogućnosti žalbe, doneseno je na osnovu prigovora koji je uputila Udruga sudaca Suda BiH, a podržalo Udruga sudaca Republike Srpske.

U svijetu podaci dostupni

U Udruzi sudaca Suda BiH su potvrdili da su zaprimili odluku Agencije, ali za BIRN BiH nisu htjeli da daju komentare, navodeći da je sve navedeno u obrazloženju.

Direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Arben Murtezić rekao je da je ova situacija posljedica djelovanja VSTV-a, koji uglavnom uspješno ispunjava preporuke Europske unije, kroz različite akte a koje bi u idealnim uvjetima trebalo riješiti zakonom.

''Što se tiče imovinskih kartona sudaca i tužitelja pored pomenutih preporuka Europske Unije, činjenica je i da su podaci o imovini nositeljaa pravosudnih funkcija u većini zemalja Europe i okruženja dostupni na različite načine, zahtjeve ili jednostavno ‘na klik’. Stoga je izvjesno da je veća transparentnost u tom pogledu neminovna i u BiH“, kazao je Murtezić.

Udarac prevenciji korupcije

Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), kazao je da zabrana Agencije ne iznenađuje ali je svakako veliki udarac principima transparentnosti i prevenciji korupcije u pravosuđu uopće, piše BIRN.

''Ovo nije prvi put da je Agencija ovako postupila. Sjetit ćemo se zabrane objavljivanja imovinskih kartona političara zbog toga što su u njima navedene adrese stanovanja, nakon čega ih je Centralna izborna komisija skinula sa svoje internet stranice. Agencija ne traži način na koji bi zaštitila osobne podatke ali i omogućila da oni podaci koji trebaju biti objavljeni, da se objave“, kazao je Abdagić.

Naveo je i primjer kako su novinari CIN-a objavili već popunjene imovinske kartone političara s kojih su izbrisali adrese, što nije bio problem za Agenciju.

„Agencija bi mogla naći neko rješenje ali ne i zabranu, zbog koje godinama ovi dokumenti nisu bili dostupni javnosti. CIN će se svakako, kao što je to uradio i s imovinskim kartonima političara, potruditi da u skorije vrijeme i imovinske kartice sudaca tužitelja postanu javni“, kazao je Abdagić.

Iz Europske Unije su BIRN-u BiH naveli i kako bi ova odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka mogla biti predmet sudskog preispitivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close