Riba smrdi od glave, ali BiH ima više glava...

VSTV: Odakle "smrdi" i tko će snositi odgovornost u ovom slučaju

"Riba smrdi od glave - tako narod kaže, A Bosna i Hercegovina nikad nema samo jednu glavu''
Vijesti / Politika | 25. 05. 2019. u 22:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afera u vezi stanja u bh. pravosuđu još se ne smiruje. Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija sada traži policijsku zaštitu, jer kako kaže, u pitanje mu je dovedena osobna sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu. Reakcija je to na tweet ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u kojem poziva građane na masovno okupljanje ispred državnog suda i tužiteljstva, piše N1.

Nije trebalo dugo da afera o korupciji u bh. pravosuđu dobije nastavak - ovog puta umiješao se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. Na Twitteru je pozvao građane na masovne proteste, čiji će, kako navodi, biti vođa.

"Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana idući tjedan pred Tužiteljstvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV) kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Bit ću na čelu toga pokreta", napisao je Mektić na Twitteru.

Nije trebalo dugo ni da reagira predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je zatražio policijsku zaštitu.

"Nakon najnovijih istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTS-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTS-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar sigurnosti BiH, predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio osiguranje njegove osobne sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu“, navedeno je u priopćenju.

Procedure nalažu procjenu sigurnosne situacije prije donošenja odluke o dodjeljivanju osiguranja. Inače, ovo nije prvi put da Mektić poziva na proteste. U lipnju prije dvije godine Mektić je pozvao građane da izraze svoje nezadovoljstvo i "putem demokratskog procesa izvrše pritisak da se spasi i RS i BiH". Nije jedini - prosvjede je prizivao i Milorad Dodik krajem prošle godine, kada je govoreći o slučaju Dragičević izjavio: "Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred Tužiteljstvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao."

Gotovo pola godine kasnije ni odluke, ni protesta pred tužiteljstvom. Iako moderna povijest države Bosne i Hercegovine ne pamti masovne prosvjede zbog rada pravosuđa, Mektiću danas podrška - ali na Twitteru. Koliko će ova posljednja afera dodatno uticati na već narušeno povjerenje javnosti u pravosudne institucije - važno je pitanje.

"Riba smrdi od glave - tako narod kaže. Nije to svejedno rečeno. Ako je to neko tko je na izrazito visokom formalnom položaju, onda ljudi percipiraju da je to odraz općeg stanja. I zbog toga je ovaj slučaj u mnogome posebniji", izjavio je odvjetnik Vlado Adamović.

A Bosna i Hercegovina nikad nema samo jednu glavu - odakle smrdi i tko će snositi odgovornost u ovom slučaju - posao je, opet, pravosuđa.

Kome moralna a kome kaznena odgovornost - odlučit će institucije kojima građani sve manje vjeruju, dok će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja je inače u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH odlučiti hoće li Milan Tegeltija dobiti zaštitu zbog tweetova ministra sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close