(ne)ovisni suci

VSTV o presudi Oriću: Suci nisu dužni objašnjavati svoja pravna shvaćanja

Suci su neovisni u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2017. u 11:14 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Republike Srbije na prvostupanjsku presudu Suda Bosne i Hercegovine u kaznenom postupku protiv Nasera Orića, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izdaje priopćenje koje prenosimo  u cijelosti.

"Suci su neovisni u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvaćanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvaćanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudaca ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvaćanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Svako komentiranje nepravomoćnih sudskih odluka od predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u neovisnost i samostalnost sudske vlasti.

Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sucima srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close