Komšić

VSTV je izgubio povjerenje građana i međunarodne zajednice

Komšić je kazao kako su i međunarodna zajednica i građani očito izgubili povjerenje u rad i neovisnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, a naročito u rad VSTV-a.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2019. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u odgovoru na pismo, kojeg potpisuje potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružica Jukić, pozdravio je povratak u fokus međunarodne zajednice pitanja vladavine prava, funkcioniranja i neovisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

''Tu zainteresiranost ne smatram pritiskom na institucije Bosne i Hercegovine, već kao pomoć u uspostavljanju neovisnosti pravosuđa i izoliranju pojedinaca koji te institucije zloupotrebljavaju'', rekao je Komšić.

Navodi kako je još od uspostave Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pokretanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu od Europske unije radi nezadovoljstva tadašnjim pravosudnim sustavom, ovo razdoblje od desetak godina očito iskorišten na način da tim istim pravosudnim sustavom ovladaju domaće političke elite.

''O tom detalju Jukić nije rekla niti jednu jedinu riječ, tako da se slobodno može izvesti zaključak da je VSTV-u problem kada međunarodna zajednica u BiH iskaže nezadovoljstvo njihovim radom, ali kada je u pitanju vidan politički utjecaj, to očito Jukić odgovara'', istaknuo je Komšić.

Smatra da je dovoljno pogledati tko je u razdoblju od formiranja VSTV-a iz 2004. godine i početka strukturalnog dijaloga iz 2011. godine bio najglasniji govornik protiv pravosudnog sustava u BiH, a tko ga ovakvog današnjeg, svim političkim i medijskim sredstvima brani.

''Kada je započet strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, iniciran i plaćen od strane međunarodne zajednice, to Jukić nije bio pokušaj vršenja utjecaja na pravosuđe, ali kada je njihova funkcija u VSTV-u došla u pitanje, onda bismo ih mi iz Predsjedništva BiH trebali zaštititi. Zato je potrebno, upravo radi poglavlja 23. i 24. europske pravne stečevine (acquis cummunautaire) da se obavi reforma pravosuđa i taj sustav u potpunosti stavi u funkciju države i njezinih građana, a ne nekih izdvojenih centara političke moći, koji se vidno plaše ova dva pomenuta europska poglavlja, jer bi u slučaju uspostavljanja vladavine prava, oni bili ti na tapeti pravosudnih institucija'', naglasio je Komšić.

Podsjeća da je u EU Strategiji za zapadni Balkan vodeća od šest inicijativa upravo vladavina prava, te kako je u mišljenju Europske komisije, temeljenom na preporukama Venecijanskog povjerenstva među prioritetima istaknuta reforma zakona o VSTV-u, unaprjeđenje pravila izbora članova VSTV-a, uspostava dva podvijeća posebno za suce i tužitelje, izbjegavanje etničkih kvota kao i izbjegavanje povećanog rizika politizacije u procedurama postavljenja.

Kazao je kako su i međunarodna zajednica i građani očito izgubili povjerenje u rad i neovisnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, a naročito u rad Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

''Indikativno je da VSTV tek sada izražava tobožnju zabrinutost za ustavni poredak, a to su propustili učiniti kad su granice Bosne i Hercegovine dovođene u pitanje, kad su se provodili nelegalni referendumi protivno odluci Ustavnog suda BiH i kada su pojedinci poticali na pobunu unutar Oružanih snaga BiH'', naveo je Komšić u odgovoru na pismo koje je upućeno Predsjedništvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close