Vojska tvrdi da se krpi i gladuje, Ministarstvo opovrgava
Vojnici se žale i na hranu. Kažu kako im je osigurana hrana, ali da je ona nedostatna, da joj je istekao rok pa su primorani sami kupovati hranu.

Vojska tvrdi da se krpi i gladuje, Ministarstvo opovrgava

Vijesti / Politika | 08. 03. 2018. u 13:29 Bljesak.info / Bljesak.info

Pripadnici Bojne za vezu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tvrde kako su, iako rade u ekstremnim uvjetima, u podređenom položaju te da se, osim manjih primanja, susreću i s nedostatkom opreme i katastrofalnom ishranom.

Naime, Bojna za vezu, sa sjedištem u Palama je jedinica koja održava komunikacijska čvorišta diljem zemlje i jedina je takva jedinica u sastavu Oružanih snaga.

''O nama se malo zna ili skoro da i ne zna. Zbog zaštite od odmazde pretpostavljenih časnika moramo ostati anonimni. Posadu čine dva ili tri vojna lica - dočasnik ili dva vojnika a ponekada i dva vojnika bez dočasnika. Radno vrijeme nam je 14 dana 24 sata u ekstremno lošim uvjetima na nadmorskoj visini i do preko 2000 metara. Plaća nam je od 700 do 800 KM. Našim kolegama sa istim cinom koji rade u vojarnama je preko 1000 KM. Razlika je što oni rade normalno radno vrijeme od 8 do 16 i idu kućama zato imaju topli obrok i naknadu za prijevoz dok mi nemamo ništa'', navodi se u pismu skupine vojnika upućenom portalu Bljesak.info.

Ministarstvo pravda primanja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojnici tvrde kako nemaju naknadu za odvojeni život iako su odvojeni od obitelji po pola mjeseca dok, kako tvrde, časnici po uredima imaju i naknadu za odvojeni život, topli obrok, naknadu za prijevoz i naknadu za stanovanje iako mnogi od njih vozare svaki dan kući.

No, iz Ministarstva obrane BiH, nakon više od mjesec dana od službenog upita, tvrde kako plaće pripadnicima bojne veze koji rade na stacioniranim komunikacijskim čvorištima nisu manje u odnosu na ostale pripadnike OS BiH.

''Pripadnici koji rade na stacioniranim komunikacijskim čvorištima (SKČ) imaju manje naknade koje nemaju karakter plaće što u konačnici rezultira da su im primanja manja iz sljedećih razloga: − osobe koje opslužuju SKČ za vrijeme obavljanja dužnosti ne sljeduje naknada za troškove toplog obroka, jer im je za vrijeme obavljanja dužnosti osigurana cjelodnevna ishrana; − osobe koje opslužuju SKČ naknada za troškove prijevoza sljeduje samo za one dane ili tjedne kada se upućuju i vraćaju sa SKČ, jer u dane provedene na istima i slobodne dane koje koriste nakon angažiranja na SKČ nisu izloženi troškovima prijevoza; − osobe koje opslužuju SKČ ne sljeduje naknada za troškove smještaja jer troškovima smještaja nisu ni izloženi'', rečeno je za Bljesak.info iz Ministarstva obrane.

No, vojnici se žale i na hranu. Kažu kako im je osigurana hrana, ali da je ona nedostatna, da joj je istekao rok pa su primorani sami kupovati hranu.

Rok i konzerve

''Mi tvrdimo da nemamo hranu koju bi trebali. Hrani je istekao rok a mnoge namirnice nismo ni dobili tako da od naših bijenih primanja od 700 KM moramo kupiti i hranu i u nekim slučajevima i vodu i s tim istim primanjima izdržavati obitelj, dok vojna lica po vojarnama imaju čak i trostruko veća primanja od nas a rade u neusporedivo boljim uvjetima'', navode vojnici.

No, u Ministarstvu obrane kažu kako ''osobe koje opslužuju SKČ ne sljeduje naknada za troškove odvojenog života''.

''Od formiranja OS BiH pa do mjeseca ožujka 2009.godine pravo na gore navedenu naknadu im je isplaćivano. Osobe koje opslužuju SKČ sljeduje naknada za angažiranje na izdvojenim visinskim objektima koja iznosi 20% od osnovne plaće'', kaže Ministarstvo u odgovoru.

Tvrde kako do sada nemaju službenih informacija da je na SKČ bilo konzumiranja hrane kojoj je istekao rok trajanja te da nema niti jedan zabilježen slučaj da su pripadnici ove jedinice imali bilo kakvih zdravstvenih tegoba nastalih uslijed konzumiranja hrane koja im je osigurana.

''Evidentno je da jednoj količini hrane (konzervi) istekne rok upotrebe prije nego se iste utroše sukladno s jelovnikom. Obvezu zamjene konzervi s isteklim rokom provode nadležne osobe logističke bojne. U zimskom razdoblju se vrši višemjesečna popuna hranom (6-9 mjeseci) SKČ-a zbog nemogućnosti odvijanja kopnenog prometa, logističke bojne izvezu hranu na SKČ-a sukladno sa stanjem iste na osnovu koje prave proračun i jelovnike'', navodi Ministarstvo obrane.

Vojnici tvrde kako su prisiljeni snalaziti se i za odijevanje.

Krpanje uniformi

''Što se tiče uniformi zadužili smo jednu uniformu i jedne čizme kako su formirane OS BiH i to krpimo i šijemo a čizme kupujemo da bar donekle ličimo na vojnike. Naravno časnici imaju koliko hoće uniformi koliko im treba da čak obavljaju i vrtlarske radove u tim uniformama i čizmama'', navode vojnici.

Na to iz Ministarstva navode kako se Oružane snage BiH organiziraju da svi pripadnici OS BiH zaduže pripadajuće komplete jedinstvene terenske odore (JTO) sukladno propisanim Pravilnikom o odorama OS BiH.

''U organizacijsko ustrojbenoj strukturi OS BiH ne postoji servis-krojačka ili druga radionica za održavanje JTO, već se isticanjem propisanog vremenskog resursa vrši zanavljanje novom JTO. Također, u postupku je procedura nabavke JTO, a paralelno s tim vrši se i prekrajanje velikih brojeva odjevnih predmeta (donirane putem programa pomoći od Vlade SAD). Važno je napomenuti da MO i OS BiH provode procedure usvajanja novog modela JTO kojom će u narednom srednjoročnom razdoblju biti opremljene OS BiH'', naveli su iz Ministarstva.

''Što se tiče našeg obračuna plaća, tu se rade malverzacije i tražimo od vas da javno pozovete Tužiteljstvo BiH da istraži krenuvši od Bojne za vezu pa do Ministarstva tko lažno prikazuje naše radne sate jer nama u platnim listama prikazuju samo 160 sati iako radimo po 330 i naravno plaćaju nas kao da radimo 160 sati i to normalno radno vrijeme. Noćni rad nam se nigdje ne prikazuje'', kažu vojnici.

Bijeg iz vojske

No i za to u Ministarstvu imaju pojašnjenje pa navode kako se osobama koja opslužuju SKČ broj radnih sati obračunava u zavisnosti od broja radnih dana u mjesecu.

''Na primjer 20 dana jednako je 160 sati, 21 dana jednako je 168 sati, 22 dana jednako je 176 sati i za 23 dana jednako je 184 sata, jer sustav za obračun plaće ne dozvoljava drugi način obračuna. Osobe na osiguranju i opsluživanju SKČ angažiraju se u režimu smjenskog rada 014-27' (četrnaest dana na dužnosti – dvadeset sedam dana slobodan od navedenog angažiranja). Iz gore navedenog načina angažiranja može se zaključiti da osobe ostvaruju veći broj radnih satu u odnosu na obračunski'', kažu u Ministarstvu obrane BiH.

Podsjetimo, na loše uvjete u bh vojsci upozorio je nedavno i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović koji je, osim na odlazak vojnika iz službe, upozorio i na loše uvjete u Oružanim snagama.

''Profesionalne vojne osobe napuštaju Oružane snage iz razloga što nisu riješena osnovna statusna i materijalna pitanja. Dakle, netko tko ima malu plaću vjerojatno ide tražiti veću'', kazao je Šiljegović te je između ostalog upozorio kako se terenskim posjetama bh vojnika vide sve poteškoće s kojima se vojnici Oružanih snaga susreću.

Kopirati