Vraćaju se

Vlasti BiH vraćaju terorističke borce IS-a i obitelji

Pretpostavlja se da se trenutačno u zonama zahvaćenim ratom nalazi 120 državljana BiH, od čega je 50 djece.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2018. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Ilustracija

Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju vratiti u zemlju pripadnike terorističke organizacije Islamske države (IS) i članove njihovih obitelji, objavio je u nedjelju sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na informacije iz Vijeća ministara te zemlje.

Po informaciji koju je Vijeće ministara BiH dostavila Parlamentu BiH, planira se uspostava koordinacijskog tijela za rješavanja pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih obitelji, žena i djece s ratišta iz Sirije. Postupak povratka terorističkih boraca iz Sirije i Iraka vodi Ministarstvo vanjskih poslova BiH, precizira se, piše Hina.

Pretpostavlja se da se trenutačno u zonama zahvaćenim ratom nalazi 120 državljana BiH, od čega je 50 djece. Prema ranijim navodima sigurnosnih službi, od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države bilo je 290 osoba iz BiH. Prema tim podacima poginulo ih je više od 70. Vlasti BiH su za svim osobama koje su se borile na strani IS-a raspisale međunarodne tjeralice.

U nedavnom izvještaju Tužiteljstva BiH navedeno je da je sve više uhićenih osoba po tome nalogu, te da će biti izručene vlastima BiH. U zonama rizika je i veliki broj djece koja su tamo rođena i nemaju bosanskohercegovačko državljanstvo.

Vijeće ministara navodi da će oni imati mogućnost steći pravo na državljanstvo BiH ukoliko do 23. godine nadležnim tijelima u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close