Natezačina

Vlast u Srednjoj Bosni: Kome će se oduzeti fotelje

''Ne možemo, htjeli to ili ne, izvršiti transformaciju Vlade ili prekompoziciju da se drugi partner, odnosno druga nacionalna stranka ne pita'', kazao je Amir Orlović, predsjednik DF-a Srednjobosanskog kantona.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2020. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro mjesec dana nakon što su lideri SDA, SBB-a i DF-a potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnoj razini, u Travniku se razgovaralo o mogućoj raspodjeli fotelja na području Srednjobosanskog kantona, čiju vlast od formiranja, čine uglavnom SDA i HDZ BiH. Iz SDA kažu da ne bježe od provođenja sporazuma, no ne samo na njihovu štetu, prenosi Federalna televizija.

Sastanak o raspodjeli pozicija održan je na inicijativu kantonalnih odbora DF-a i SBB-a, koji shodno izbornim rezultatima i sporazumu vrha stranaka, očekuju dio kolača u izvršnoj vlasti u ovom kantonu.

''SBB će insistirati na jednom ministarstvu u Vladi SBK-a. Ostajemo imperativno pri tome i smatramo da je to nešto što je realno i što nam pripada po izbornom rezultatu'', istaknuo je Almir Švago, predsjednik SBB-a Srednjobosanskog kantona.

''Ne možemo, htjeli to ili ne, izvršiti transformaciju Vlade ili prekompoziciju da se drugi partner, odnosno druga nacionalna stranka ne pita'', kazao je Amir Orlović, predsjednik DF-a Srednjobosanskog kantona.

Sličan stav dijeli i SDA, od koje se očekuje dio pozicija. Kažu sporazum treba provesti, ali ne samo na njihovu štetu. Podsjećaju, da je ova Vlada, koju trenutno čini pet ministara HDZBiH, te premijer i tri ministra iz SDA, potvrđena s 20 ruku SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, neposredno nakon općih izbora. No, kako kažu, omjer snaga, a time i raspodjela pozicija, s ulaskom SBB-a i DF-a, po njima, trebao bi biti promijenjen.

''Po toj računici sad bi bilo 15-10 i samim tim prvobitna raspodjela više ne bi bila takva. Ne može se samo uzeti od SDA, a ne dirati nešto drugo, jer je to zajednički sadržaj'', poručio je Asim Mekić, predsjednik SDA Srednjobosanskog kantona.

Hoće li i kako dijeliti stečene pozicije, u kantonu koji, za razliku od drugih u kojima bi se sporazum trebao implementirati, već ima formiranu vladu, znat će se nakon stava HDZBiH, čiji su predstavnici pozvani na sljedeći sastanak.

Kopirati
Drag cursor here to close