Kombinacije...

Vlast u HNŽ-u: Čas ima, čas nema

''Naime, uz HDZ BiH, koji zajedno s koalicijskim partnerima ima 13 zastupnika, SDP BiH ima još troje'', navodi se.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2021. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Posve je izvjesno kako će novu većinu, a samim time i Vladu Hercegovačko-neretvanske županije ustrojiti ponajprije HDZ BiH i Socijaldemokratska partija uz potporu niza manjih stranaka'', objavio je Večernji list, navodeći kako se ''događaju tektonske promjene u političkoj arhitekturi u Bosni i Hercegovini''.

''Ono što se do jučer činilo nevjerojatnim, sada je pred realizacijom'', navode novine ističući kako im je dogovaranje potvrđeno od neimenovanih iz stranaka. S druge strane, podsjećamo, čelnik županijskog SDP-a, ali i neki drugi izvori iz HDZ-a BiH rekli su za portal Bljesak.info kako ne znaju za bilo kakve pregovore.

Večernjak, koji je pak navodi kako će se, prije nego li se to dogodi, morati ''razriješiti nekoliko nepoznanica, ali i procjena kako bi takav potez mogao biti politički rizičan''.

''Nakon što je jedna zastupnica iz stranke bliske SDA odlučila okrenuti leđa bivšoj stranci, odnosno slijepoj vezi, stvorena je konstrukcija za sigurnih 20 ruku, što je potrebna, dvotrećinska većina za izbor nove županijske Vlade. Naime, uz HDZ BiH, koji zajedno s koalicijskim partnerima ima 13 zastupnika, SDP BiH ima još troje'', navodi se.

Večernjak podsjeća kako Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 - HS HKDU Hrast - HSP BiH ima dvojicu zastupnika, Hrvatska republikanska stranka jednoga, Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić također ima dva zastupnika a SDA, kao najsnažnija bošnjačka stranka, ima osam zastupnika.

''Sugovornici iz SDP-a BiH, odnosno HDZ-a BiH, potvrdili su, pod uvjetom diskrecije, postojanje višemjesečnih razgovora, ali i da imaju svojevrsno odobrenje vrhova stranke za realizaciju ovoga dogovora. No, u svemu tome SDA neće stajati nepripremljeno niti će mirno čekati rasplet ove situacije. Dio dužnosnika iz HDZ-a BiH također dvoji treba li sada ući u vlast sa SDP-om, no njihovo stajalište definitivno neće promijeniti opći smjer. To je drugi put da HDZ BiH, doduše ranije je to bilo zajedno sa SDA, ulazi u svojevrstan savez sa SDP-om'', navodi se u tekstu.

Dodaje se kako se očekuje da će novu Vladu podržati i još nekoliko sada oporbenih opcija, a nije isključeno ni da dobiju ministarske ili pak neke druge pozicije u vlasti.

''Uspostavom nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije konačno bi se proveli i rezultati općih izbora održanih 2018. godine. Naime, jedina županijska vlada koja dosada nije dobila novu većinu jest ona u Mostaru, a to je upravo bio rezultat nejasnih odnosa vodeće hrvatske i bošnjačke političke opcije, HDZ-a BiH i SDA. No, posve sigurno da Stranka demokratske akcije neće tako lako, a što se pokazalo i u drugim sredinama poput grada Sarajeva ili tamošnje županije, a napose Tuzlanske županije, bez ispaljenog metka prepustiti vlast SDP-u BiH. Naime, SDA kontrolira bošnjački klub te bi mogao pokrenuti pitanje vitalnoga interesa uspostavom nove Vlade. S obzirom na to da taj bošnjački blok ipak ne kontrolira Klub Srba, u županijskoj Skupštini neće biti tako jednostavno zaustaviti proces uspostave vlasti. Naime, kada bi se dvoje članova vodstva Skupštine usprotivilo određenoj odluci, ona bi bila automatski zaustavljena'', navode novine.

Slično se, dodaju, pokušalo i s Vladom Tuzlanske županije da se zbog nepostojanja Vijeća za vitalni interes pri Ustavnome sudu Federacije BiH, a čije pak popunjavanje zaustavlja HDZ BiH, zaustavi proces imenovanja nove Vlade.

''U taj se prijepor uključio i Ured visokog međunarodnog predstavnika koji je, praktički, spriječio SDA da blokira volju većine u županijskoj Skupštini Tuzlanske županije. Na taj je način imenovana nova županijska Vlada sa SDP-om na čelu, a koju su poduprli SBB, Naša stranka, a jedno ministarsko mjesto dobio je čak i HDZ BiH, iako ova stranka nema nijednoga županijskog zastupnika. To pak svjedoči o kontinuitetu dogovora očito postignutog ili pak blagoslovljenog na višim stranačkim razinama. Ako bi ''pao'' i HNŽ, SDA bi ostao na vlasti u županijama sa sjedištem u Goraždu, Travniku, Livnu i Zenici'', zaključuje Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close