Nema Hrvata

Vlada u Tuzli neustavna

Zahtjev se obrazlaže time što u Vladi TŽ nema niti jednog Hrvata, što je i sam potvrdio zamjenik predsjedatelj Skupštine TŽ, a Ustav FBiH propisuje da će sastav županijske Vlade odražavati nacionalnu zastupljenost prema popisu iz 1991. godine.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2020. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije BiH na sjednici održanoj 5. svibnja, razmatrajući zahtjev Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije BiH, donio je mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanske županije nije u skladu s Ustavom Federacije BiH jer u toj Vladi nema ni jedan predstavnik hrvatskog naroda, objavio je Hrvatski Medijski Servis.

''Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije Bosne i Hercegovine za davanje Mišljenja o ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, na temelju članka IV.B.3.7.d) (III) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Suda bez javne rasprave održanoj dana 05.05. 2020. godine utvrdio je sljedeće mišljenje: Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanske županije („Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 7/19 ) nije sukladna s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u Mišljenju Ustavnog suda FBiH uz dodatak da se navedeno Mišljenje treba objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH” i „Službenim novinama Tuzlanske županije”'', navodi se.

Zahtjev se obrazlaže time što u Vladi TŽ nema niti jednog Hrvata, što je i sam potvrdio zamjenik predsjedatelj Skupštine TŽ, a Ustav FBiH propisuje da će sastav županijske Vlade odražavati nacionalnu zastupljenost prema popisu iz 1991. godine što ovdje nije učinjeno.

''U zahtjevu se navodi da je prema službeno dostupnim informacijama koje su potvrđene i kroz izjavu zamjenika Predsjednika Skupštine Tuzlanske županije, donesena osporena Odluka po kojoj u Vladi županije nema niti jednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Navedeno se pravda da ‘nije obveza da se mora poštovati konstitutivnost u dijelu izbora izvršne vlasti županije’. Prema navodima iz zahtjeva člankom V.3.8. stavak (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, a da će takva zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine, sukladno s člankom, kako je navedeno, IX.11.a. ovog Ustava. Istovjetna obveza propisana je Zakonom o Vladi Tuzlanske županije'', stoji u Mišljenu Ustavnog suda FBiH koje je izdvojeno u paragraf “Bitni navodi zahtjeva”.

Kopirati
Drag cursor here to close