Vlada duguje 60 milijuna KM

Vlada se ''osigurava'': Adekvatno financirati odvjetnike za bolju obranu u radnim sporovima

Federalno ministarstvo financija je zaduženo da iz tekućih rezervi proračuna za naredne tri godine osigura adekvatno financiranje angažmana odvjetničkih ureda
Vijesti / Politika | 19. 10. 2017. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas je na sjednici usvojila informaciju o jačanju pravne obrane Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova.

Federalno ministarstvo financija, Vlada je zadužila da iz tekućih rezervi proračuna za naredne tri godine osigura adekvatno financiranje angažmana odvjetničkih ureda za jačanje pravne dbrane Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova.

Veći broj sporova protiv Vlade

Naime, Vlada FBiH se već duži niz godina suočava s rastućim brojem sudskih sporova iz oblasti radnih odnosa. U najčešćem broju slučajeva Vlada i sve institucije u njenom sastavu, pojavljuju se kao optužena strana za kršenje prava zbog nepoštivanja zaključenih kolektivnih ugovora, dok se kao tužitelji pojavljuju zaposlenici, uglavnom zastupani od strane odvjetnika. Prema posljednjim dostupnim informacijama, Vlada FBiH po osnovu pravosnažnih presuda iz ove oblasti duguje više od 60 milijuna KM, a u prethodnih nekoliko godina po ovom osnovu već je isplaćeno više od 35 milijuna KM, navedeno jeu priopćenju Vlade.

Prema postojećem sustavu, pravna obrana u slučaju radnopravnih sporova organizirana je na nivou institucija i to nakon što je izmjenama zakonskih propisa izmještena iz Federalnog pravobranilaštva. Ovaj način pravne obrane pokazao se krajnje neefikasnim i štetnim. U najvećem broju slučajeva tužbe su podnošene i od strane zaposlenika koji su ujedno, kao pravni zastupnici institucija, bili zaduženi da osiguraju pravnu obranu.

Sukob interesa

Zbog sukoba interesa, u najvećem broju slučajeva nije pružana adekvatna pravna obrana što je, u konačnici, vodilo gubitku velikog broja tužbi, čak i u situacijama kada za to nije postojala pravna osnova, čime je Proračun FBiH oštećen za značajna novčana sredstva.

Između ostalog, primjetno je da u jednom broju slučajeva nisu upućivani odgovori na tužbe, a u još značajnijem broju nisu podnošeni redovni niti izvanredni pravni lijekovi na presude.

Inače, u 2016. i 2017. godine je, zbog neujednačene sudske prakse, Vrhovni sud FBiH razmatrao osnovanost tri vrste tužbi koje su u značajnom broju podnosili zaposlenici javne uprave na svim nivoima, i to za usklađivanje plaća sa troškovima života, za pravilan obračun osnovice za plaću i za kršenje isplata po osnovu toplog obroka i regresa. U prva dva slučaja Vrhovni sud FBiH donio je odluke kojima je utvrdio da ne postoji osnova za tužbe. U slučaju treće tužbe obavljena je rasprava, a ubrzo se očekuje objavljivanje odluke, navedeno je u priopćenju Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close