Po hitnom postupku

Vlada RS-a utvrdila izmjene entitetskog Izbornog zakona

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas izmjene Izbornog zakona RS-a, koje će se u formu prijedloga razmatrati po hitnom postupku.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2018. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas izmjene Izbornog zakona RS-a, koje će se u formu prijedloga razmatrati po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje izmjena entitetskog Izbornog zakona sadržani su u potrebi njegovog usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik, koji su ranije bili općine.

Izmjene zakona su predložene i zbog činjenice da je nekadašnje dobrojsko neselje Stanari u međuvremenu steklo stutus općine.

Osim toga, izmjene Izbornog zakona usklađuju se i s Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

''Ukoliko bi izmjene ovog zakona bile u redovnoj proceduri, istekli bi propisani rokovi i kandidati iz općine Stanari ne bi mogli Republičkoj izbornoj komisiji podnijeti prijavu kandidatskih lista, odnosno gradovi ne bi mogli u skladu s važećim zakonom formirati gradske izborne komisije'', tvrde iz entitetske vlade.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama.

Ovim prijedlogom propisane su izmjene koje proširuju institut vjerodostojne isprave na račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV taksu, te će shodno tome navedene izmjene uticati na priliv sudskih taksi u proračun entiteta, na način da će se njihov priliv na godišnjem nivou u prosjeku smanjiti za oko 800.000 KM.

Pred osnovnim sudovima u Republici Srpskoj, u toku svake godine podnese se oko 16.000 tužbi, u kojima vrijednost spora ne prelazi 1.500 KM, za koje je u skladu sa Zakonom o sudskim taksama propisana taksa od 50 KM, te imajući u vidu da je u navedenim tužbama jedini dokaz neplaćeni račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV taksu, koji će sada imati status vjerodostojne isprave, evidentno je da se sudska taksa od 50 KM neće naplaćivati u prosjeku za oko 16.000 tužbi godišnje.

Da bi se nadoknadio iznos od 800.000 KM, koji bi se u budžetu RS umanjio, pristupilo se i izmjeni visine taksene tarife za prijedlog da se dozvoli izvršenje po osnovu vjerodostojne isprave do vrijednosti spora 3.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close