'Nema ustavnog osnova'

Vlada RS-a protiv odbora za provođenje Istanbulske konvencije

Podsjećaju i da je imenovan Gender centar RS-a da, u okviru svog mandata i nadležnosti, prati provođenje i izvještava Vladu
Vijesti / Politika | 12. 07. 2018. u 14:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) smatra da nema ustavnog osnova za osnivanje Odbora za praćenje provođenja i izvještavanja po Istanbulskoj konvenciji i femicidu te ne prihvata inicijativu za imenovanje njenog predstavnika u taj odbor. 

Entitetska vlada je tako odlučila na današnjoj sjednici, na kojoj je razmatrana inicijativa Agencije za ravnopravnost spolova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za imenovanje predstavnika Vlade RS-a u Odbor za praćenje provođenja i izvještavanja po Istanbulskoj konvenciji i femicidu. 

''Vlada RS-a je u skladu sa ustavnom podjelom nadležnosti u Bosni i Hercegovini i obavezama iz Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama (Istanbulske konvencije), preuzela i poduzima sve zakonodavne i druge mjere radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinitelja'', navodi se u priopćenju. 

Podsjećaju i da je imenovan Gender centar RS-a da, u okviru svog mandata i nadležnosti, prati provođenje i izvještava Vladu o programima i mjerama prema Konvenciji Vijeća Europe i u tu svrhu surađuje s nadležnim organima, institucijama i organizacijama u RS, Bosni i Hercegovini i Vijeću Europe. 

Entitetsko Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu suradnju će o ovom zaključku Vlade upoznati Vijeće ministara BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agenciju za ravnopravnost spolova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close