Lockdown?

Vlada produžila postojeće mjere – Čeka se parlament

Očekuje se da će na ovoj sjednici zastupnici izglasati mjere za ublažavanje posljedica epidemije.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2021. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Federaciji Bosne i Hercegovine danas se očekuje potpis ruske strane na ugovor o nabavci 500.000 doza cjepiva Sputnik V. Isporuka prvih 100.000 doza očekuje se sljedećeg tjedna, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Vlada Federacije BiH danas se upoznala sa informacijom o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 15.3.2021. godine.

Shodno tome je za još 14 dana produžila postojeće mjere, odnosno naredbe i preporuke usvojene na 258. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 11.3.2021. godine, saopćeno je iz ureda Vlade Federacije BiH.

Kako je u informaciji navedeno, na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 243,19 slučaja na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Sarajevskom (701,31), Hercegovačko-neretvanskom (365,95) i Bosansko-podrinjskom kantonu (308,15).

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) na hitnoj sjednici održanoj u utorak donio je zaključak da se Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH ponovo uputi akt kojim se traži da Vijeću ministara upute zajednički prijedlog odluke kojom bi se naložilo da svi strani državljani, uključujući i državljane iz zemalja okruženja kao i bh. državljane koji dolaze iz inozemstva, prilikom ulaska u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, računajući od dana ulaska u zemlju.

Traženom odlukom trebalo bi predvidjeti i izuzetke na koje bi se pravilo odnosilo.

''Covid-19 epidemiološka situacija u FBiH je iznimno ozbiljna i zbog ubrzanog širenja virusa se pogoršava i svakodnevno dramatično mijenja. Napominjemo da ozbiljnu epidemiološku situaciju s covid-19 imaju i zemlje okruženja, kao i zemlje EU, te stoga donose restriktivne mjere kada su u pitanju ulasci ljudi u navedene zemlje'', ističe se u zahtjevu Kriznog štaba FMZ koji je upućen 17. ožujka ove godine.

Istodobno, počela je izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH čija je jedina tačka dnevnog reda pogoršanje epidemiološke situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će na ovoj sjednici zastupnici izglasati mjere za ublažavanje posljedica epidemije.

Formalno, sjednica je započela verificiranjem mandata zastupnici Majri Dautbegović umjesto dosadašnjeg zastupnika Salema Marića, koji je u međuvremenu izabran na drugu dužnost nespojivu s dosadašnjom.

Kopirati
Drag cursor here to close