Novalić tvrdi

Vlada nastavlja s restriktivnom proračunskom politikom

U okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima najznačajnija povećanja sredstava odnose se na unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP "Aerodrom Mostar".
Vijesti / Politika | 20. 02. 2019. u 18:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada nastavlja s restriktivnom proračunskom politikom usmjerenom ka ograničavanju rasta tekuće potrošnje kako bi više sredstava bilo usmjereno na kapitalne investicije'', kazao je Federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Nakon što je proračun u iznosu od 2.653.000.000 KM ranije usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici usvojili su ga i izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH.

U okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima najznačajnija povećanja sredstava, kaže Novalić, odnose se na unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP "Aerodrom Mostar", gdje je povećanje u odnosu na prethodnu godinu jedan milijun KM, kao i za unapređenje avio prometa Federacije za aerodrome u Tuzli i Sarajevu te kapitalni transfer javnim poduzećima - za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu 13 milijuna KM.

''S ciljem poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva i prepoznajući potrebu za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja planirana su sredstva u iznosu od 15 milijuna KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja navedene kategorije stanovništva'', rekao je Novalić. 

Također, 10 milijuna KM predviđeno je na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u svrhu uvezivanja staža za uposlene, od čega se devet milijuna KM odnosi na poduzeća u vlasništvu Federacije BiH, a jedan milijun maraka se odnosi na uvezivanje staža za zaposlenike privatnih poduzeća.

U okviru kategorije tekućih rashoda najznačajnije povećanje se odnosi na tekuće transfere i druge tekuće rashode.

''Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO/PIO za 30,2 milijuna KM u odnosu na Proračun za 2018., uslijed povećanog izdvajanja po osnovu člana 129. Zakona o MIO/PIO  i Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljivanju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 milijuna KM koje se odnosi na financiranje programa Fonda solidarnosti (nabavka citostatika za liječenje melanoma i nabavka tuberkulostatika)'', naveo je Novalić.

Potvrdio je da Vlada ostaje opredijeljena da nastavi aktivnosti na sufinanciranja projekata uspostavljanja industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave gdje su do sada zabilježeni, kako kaže, dobri rezultati, te je u tu svrhu planirano 4,5 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close