Neustavno

Vlada naredila stožeru da preispita mjere

Federalni stožer civilne zaštite i Krizni stožer Ministarstva zdravlja su zaduženi da utvrđuju mjere i aktivnosti na sprječavanju širenja virusa korona i to tako da prijedloge mjera dostavljaju na usvajanje Vladi FBiH.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2021. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna Vlada naložila je danas Kriznom stožeru Ministarstva zdravlja da preispita neustavne mjere protiv virusa korona, a Federalnoj upravi civilne zaštite da dostavi prijedlog izmjene odluke o prestanku proglašenja stanja nesreće.

Vlada FBiH je ove odluke donijela razmatrajući odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj su mjere protiv virusa korona neustavne.

Kriznom stožeru federalnog Ministarstva zdravlja je naloženo da da, u roku od sedam dana, ponovo procijeni epidemiološko stanje i na osnovu njega dostavi Vladi prijedlog mjera.

Federalnoj upravi civilne zaštite naloženo je da, u istom roku od sedam dana, Vladi dostavi prijedlog izmjene odluke o prestanku proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona na području FBiH od 29. svibnja 2020. godine.

Prema ovoj odluci, Federalni stožer civilne zaštite i Krizni stožer Ministarstva zdravlja su zaduženi da utvrđuju mjere i aktivnosti na sprječavanju širenja virusa korona i to tako da prijedloge mjera dostavljaju na usvajanje Vladi FBiH.

Vlada FBiH će jednom mjesečno obavještavati federalni Parlament o epidemiološkoj situaciji u entitetu i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Osim toga, federalna Vlada će poštovati okvir djelovanja izvršne vlasti koji uspostavi Parlament FBiH za vrijeme trajanja pandemije.

"Ured za suradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH zadužena je da, u utvrđenom roku, obavijesti ovaj sud o provođenju naloga iz odluke o dopustivosti i meritumu", priopćeno je iz Vlade FbiH nakon sjednice koja je održana u Sarajevu.

U informaciji ovog ureda, koju je federalna Vlada danas prihvatila, ukazano je na činjenicu da Ustavni sud BiH u odluci o neustavnosti mjera protiv virusa korona zaključuje da mjere koje su donesene u spornim naredbama kriznih stožera ne odstupaju od onih koje preduzimaju druge države i koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

"Ustavni sud BiH ukazuje na povredu prava apelanata utvrđenih Ustavom BiH i Europskom konvencijom koju vidi u činjenici da je u konkretnom slučaju riječ o miješanju u pravo na privatni život i na slobodu što je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti, odnosno kriznih stožera ministarstava zdravstva", navodi se u informaciji.

S tim u vezi, Ustavni sud BiH smatra da je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, te da ta činjenica predstavlja kršenje prava i sloboda apelanata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close