81. sjednica

Vlada HNŽ-a usvojila brojne odluke

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na 81. sjednici usvojila je brojne odluke.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2018. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nastavku 81. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je usvojila Zbirni plan svih nositelja Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ 2016.-2020. i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ 2012. -2020. za 2018. godinu.

Zbirni plan predstavlja zbir planova zakonskih nositelja Programa razvitka malog gospodarstva – institucija javnog sektora, kao i organizacija civilnog društva koje su sudjelovale u njegovoj pripremi. Plan sadrži pregled prijedloga poticajnih mjera i aktivnosti usmjerenih na razvitak malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ i ukupno se financira u iznosu od 11.194.578,00 KM.

Usvojena je Odluka kojom su utvrđeni način utroška sredstava, kriteriji, uvjeti i način raspodijele 72.000 KM za javne kuhinje u HNŽ. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi raspisat će javni poziv za dodjelu sredstava na koji će se moći prijaviti registrirane ustanove, humanitarne organizacije i druge organizacije u sklopu kojih djeluju javne kuhinje.

Također, usvojena je i Odluka o načinu utroška 77.000 KM za financiranje projekata socijalne politike za što će biti raspisan javni poziv. Pravo na prijavu imaju registrirane udruge i organizacije čiji se djelokrug rada odnosi na brigu i skrb po socijalno ugroženim i isključenim osobama na području HNŽ.

Na prijedlog Uprave za prognane i izbjegle usvojena je Odluka o utrošku 250.000 KM za pomoć raseljenim osobama i povratnicima. Istaknuto je kako će biti dodijeljene 84 donacije u građevinskom materijalu.

Vlada je razmotrila Informaciju Ministarstva gospodarstva o stanju tradicionalnih i starih obrta na području HNŽ u 2017. u kojoj su date i smjernice za očuvanje i unapređenje tih vrsta obrta. Istaknuto je kako je, u suradnji s općinama u HNŽ, sačinjena i Lista tradicionalnih i starih obrta koja će biti osnova za odobravanje poticajnih sredstava.

Također, razmotrena je i Informacija o stanju u oblasti geologije na području HNŽ u kojoj su prikazane razine istraženosti i eksploatiranja, te utvrđena i eksploatirana količina rezervi na pojedinim lokalitetima. Naglašeno je kako je najzastupljenija mineralna sirovina karbonatnog porijekla - krečnjaci čije rezerve iznose 17.040.042 m3.

Vlada je razmotrila i Informaciju o stanju u poljoprivredi na području HNŽ u kojoj je naglašeno kako je poljoprivreda, uz industriju i turizam, temelj gospodarskog razvitka Županije. Uz ostalo, istaknuto kako je prošle godine Vlada prvi put osigurala sredstva za realiziranje novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji u iznosu od 900.000 KM. Također, navedeno je kako su u Proračunu za ovu godinu planirani poticaji u iznosu od 1.200.000 KM.

Također, razmotrene su informacije o stanju u Upravi za šumarstvo i o poslovanju J.P Šumsko-gospodarskog društva „Šume hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar za 2017. godinu. Zaključeno je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se konsolidiralo složeno stanje u području šumarstva.

Usvojena je i Informacija Županijskog javnog pravobraniteljstva o radu na provedbi postupka o izvansudskim nagodbama u razdoblju od 1.11. 2015. do 20.6.2018. godine. Istaknuto je kako je ukupno zaključeno 74 ugovora o izvansudskim nagodbama kojima su sporazumno riješena potraživanja 1420 tražitelja, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 5.541.989,63 KM.

Članovi Vlade razmotrili su i Informaciju o pregovorima sa sindikatima, te su imenovani pregovarački timovi za donošenje kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja i policije.

Vlada je, također, donijela Odluku o odobravanju 250.000,00 KM Međunarodnoj zračnoj luci-Aerodrom Mostar za subvencioniranje letova.

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza donesena je Odluka o utvrđivanju općeg interesa za HNŽ za rekonstruiranje regionalne ceste R-425a (Tromeđa- Čapljina- Gabela- granica Republike Hrvatske) dionica Tromeđa – Miletina, čime će se omogućiti njezino moderniziranje, te poboljšati propusna moć i sigurnost svih sudionika u prometu.

Na danas započetoj 81. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Istaknuto je kako je prijedlog Zakona urađen u suradnji s braniteljskim udrugama, te kako je njime braniteljima i članovima njihovih obitelji, te članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja iz HNŽ omogućeno potpuno i djelotvorno sudjelovanje u društvenom okruženju s ciljem poboljšanja kvaliteta života.

Također, ranije tijekom dana usvojeno je Izvješće o radu i poslovanju za 2017. zdravstvenih ustanova čiji je suosnivač Hercegovačko-neretvanska županija: SKB Mostar, Županijska bolnica ''Dr. Safet Mujić'' Mostar, Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Stari Grad Mostar i Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Zajednički je zaključak kako, unatoč brojnim izazovima, postoje pozitivni trendovi kada je u pitanju poslovanje bolničkih ustanova. Predstavnici bolničkih ustanova zahvalili su Vladi na pruženoj potpori, izrazivši nadu u to kako će dobra suradnja biti nastavljena i dalje na dobrobit građana-korisnika zdravstvenih usluga.

U tom kontekstu, pozdravljajući ostvarene napretke, Vlada je još jedanput izrazila punu spremnost za nastavkom realiziranja aktivnosti zacrtanih Strategijom za provedbu reforme zdravstva HNŽ za razdoblje 2017. do 2020. godine, stoji na stranici Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close