Vraća se publika na stadione

FBiH: Ublažene epidemiološke mjere

Novina je i da je dozvoljeno održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz nazočnost gledatelja, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini
Vijesti / Politika | 03. 06. 2021. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 31.5.2021.godine, s prijedložnim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke donesene su s rokom važenja od 14 dana računajući od 3.6.2021. godine.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19, Vlada je prihvatila prijedlog Kriznog stožera FMZ-a da broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru bude povećan na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz jedan od uvjeta: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati, ili potvrde o prebolovanom COVID-19, ne starije od šest mjeseci, ili potvrde o završenom cijepljenju.

Dozvoljeno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ako skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici zadovoljavaju jedan od tri uvjeta kao i za ostale velike skupove.

Novina je i da je dozvoljeno održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz nazočnost gledatelja, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama moraju nositi maske, a prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera, za što su zaduženi COVID redari.

Kantonalnim vladama i stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Vlada je zadužila Krizni stožer FMZ-a da, prije isteka 14-dnevnog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, čiji će prijedlog dostaviti Vladi FBiH.

Ovaj stožer će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, a putem njih i kantonalnim zdravstvenim ustanovama, kao i kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policija.

U informaciji o epidemiološkoj situaciji je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a da je u posljednjih sedam dana najviša zabilježena u Bosansko-podrinjskom, Hercegovačko-neretvanskoj i Herceg-bosanskoj županiji. Inače, u 21. tjednu su svi tjedni indikatori u padu.

Na osnovu zaključka od 8.1.2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Kopirati
Drag cursor here to close