Priča se ponavlja

Vlada FBIH proglasila "povjerljivim" ugovor o nabavi pola milijuna kineskih cjepiva

Zavod za javno zdravstvo Federacije navodi kako je Vlada FBiH na sjednici 24. lipnja 2021. godine donijela odluku kojom "tekst Ugovora o nabavi SARS-CoV-2 Vaccine (…) nosi oznaku stupnja tajnosti 'povjerljivo'.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2021. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prije 14 dana na ugovor o nabavi pola milijuna kineskih cjepiva Sinopharm stavila oznaku stupnja tajnosti "povjerljivo", potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Stručnjaci takvu odluku smatraju neosnovanom.

Zahtjevom za slobodan pristup informacijama, novinari BIRN-a BiH su nakon potpisivanja Ugovora o direktnoj nabavi 500.000 doza kineskih cjepiva Sinopharm od 10. lipnja, tražili dostavljanje tog dokumenta.

Umjesto ugovora, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije, koji je ugovor potpisao, odgovorili su da ne mogu dostaviti dokument jer je Vlada na sjednici 24. lipnja 2021. godine donijela odluku kojom "tekst Ugovora o nabavi SARS-CoV-2 Vaccine (…) nosi oznaku stupnja tajnosti 'povjerljivo'".

Informacija mora biti javna

Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), smatra kako bi ovakva informacija, po svojoj prirodi, trebala biti javna bez da se traži po Zakonu o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI).

"Ovakva informacija bi po svojoj prirodi trebala biti javna unaprijed – Vlada je treba objaviti da bi građanima stavila do znanja koliko vakcina i po kojoj cijeni su kupili kad su već ovoliko dugo čekali", kaže Bičakčić dodajući da odlučivanje po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama podliježe takozvanom testu javnog interesa.

"Po takvom testu, ta bi informacija morala biti objavljena u interesu javnosti jer on nadilazi povjerljivost", kaže direktorica CIN-a, organizacije koja tužbama protiv institucija koje ne poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama nastoji povećati transparentnost.

Na dodatni upit upućen Zavodu, čijim zahtjevom je traženo stavljanje oznake "povjerljivo", odgovoreno je da je to bio zahtjev proizvođača.

Oznaka tajnosti 

Semira Degirmedžić, novinarka portala Fokus koja je prošle godine otkrila detalje ugovora o nabavi respiratora, za što se sada sudi premijeru Federacije i njegovoj zamjenici, za BIRN BiH kaže kako je njezino iskustvo s transparentnošću Zavoda sve vrijeme jako loše.

"Sad imamo situaciju da kažu da su stavili oznaku tajnosti i na ovu nabavu. To je još jedan pokazatelj kako institucije u BiH troše budžetski novac, a imamo svi pravo znati kolika je cijena tih cjepiva, jesu li ona preplaćena", kaže Degirmedžić, koja navodi kako je situacija u BiH odavno kritična ako se uzme u obzir da je većina zemalja provela imunizaciju svog stanovništva.

"Zavod stavlja oznaku tajnosti na nabavu koja bi trebala biti javna i transparentna", navodi Degirmedžić.

Njezino mišljenje dijeli i pravnica posvećena boljem poštovanju otvorenog pristupa informacijama za novinare Vildana Džekman iz Udruženja "BH novinari", koja navodi kako informacije koje ne narušavaju tuđa prava moraju biti dostupne javnosti.

"Informacije koje se tiču visine nabave, količine nabave cjepiva, države od koje smo kupili cjepivo ili dobili kao donaciju, to mora biti jedna javna informacija za sve građane i građanke BiH", kaže Džekman dodajući kako ne vidi nijednu osnovu da se na ugovor o nabavi cjepiva stavi oznaka tajnosti.

Ništa službeno 

U izvještaju sa sjednice od 24. lipnja 2021. godine ne spominje se stavljanje stupnja tajnosti na ugovor.

Navedeno je kako je Zavod prezentirao glavne aktivnosti provedene u ovom periodu, poduzete radnje na pripremi i realizaciji ugovora za nabavu cjepiva za potrebe građana Federacije BiH direktnim putem.

Odgovor BIRN-u BiH signiran je dan nakon stavljanja ove oznake, što Bičakčić smatra kršenjem procedura.

"Sve i da postoji osnova da se stavi oznaka tajnosti, ta oznaka se stavlja nakon upita javnosti, što je opet potpuno kršenje procedure jer nije bila proglašena tajnom u vrijeme nastajanja informacije, u vrijeme zaključivanja ugovora", navodi Bičakčić, dodajući kako Vlada ovim krši sve osnove informiranja javnosti o trošenju javnog novca.

Vlada FBiH ne posjeduje zaključak 

Novinarima BIRN-a nije odgovoreno na zahtjev za dostavljanje zaključka o stavljanju oznake tajnosti na ugovor iz Generalnog tajništva Vlade.

Iz Ureda Vlade za odnose s javnošću su kazali kako oni nisu u posjedu tog zaključka.

Ranije je iz Vlade Federacije priopćeno kako entitet direktno pregovara s Kinom o nabavi cjepiva te da je ugovor u ime Vlade potpisao v.d. direktora Zavoda Siniša Skočibušić.

Federalni premijer Fadil Novalić je tada rekao kako "zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome".

"Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola milijuna doza cjepiva. Svugdje u svijetu države nabavljaju cjepivo, a Vlada Federacije je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane Federacije nabavi cjepiva", istaknuo je tada Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close