Program rada

Vlada FBiH ima u planu realizaciju 53 strateška i 230 operativnih ciljeva

Vlada je usvojila Program svog rada za 2021. godinu
Vijesti / Politika | 25. 02. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila Program svog rada za 2021. godinu, koji je rađen na osnovu usvojenih sektorskih strateških dokumenata, Programa ekonomskih reformi FBiH 2021-2023., Reformske agende za period 2018.-2022. i godišnjih planova rada federalnih ministarstava koji su dostavljeni na obradu Federalnom zavodu za programiranje razvoja.

Programom su definirani su strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje će u ovoj godini raditi federalna ministarstva kako bi doprinijela provođenju zacrtanih strateških ciljeva. Precizno su navedeni nositelji aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne (direktne) rezultate, očekivani godišnji rezultati, te izvori i iznosi sredstava. Ukupno, riječ je o ostvarivanju 53 strateška i 230 operativnih ciljeva.

Strateški ciljevi i programi koje će Vlada implementirati u 2021. godini vezani su za dalje usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije, te za jačanje regionalne suradnje i koordinacije između županija.

Prioriteti Vlade FBiH u 2021. godini su usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i vladavine prava, te nastavak borbe protiv pandemije, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH će u suradnji s drugim razinama vlasti u BiH, raditi na euroatlantskim integracijama s ciljem osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Danas je usvojen i izvještaj o radu Vlade FBiH za 2020. godinu, urađen na osnovu priloga koje su federalna ministarstva na obradu dostavila obradu Federalnom zavodu za programiranje razvoja.

U 2020. godini federalna ministarstva su pripremila 74 zakona (54 usvojeno na Vladi), pet uredbi (jedna usvojena), 16 odluka, 52 praproračun, Program javnih investicija, akcioni planovi, procedure, sporazumi, programi, planovi).

Ukupan postotak izvršenja planiranih aktivnosti na razini Vlade FBiH u 2020. godini iznosi 86 posto.
Program rada u ovoj i izvještaj o radu u prošloj godini koji će biti dostavljeni Parlamentu FBiH na razmatranje.

Kopirati
Drag cursor here to close