Vlada Federacije

Vlada čeka mišljenje kantona: Braniteljima treba 50 milijuna godišnje

Vijesti / Politika | 05. 04. 2019. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihvativši izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji koju je, na temelju zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 28.2.2019. godine, osnovala 13.3.2019. godine, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti, i da joj ga, nakon toga, dostavi na razmatranje.

Kako je priopćeno nakon sjednice, nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim razinama vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje potrebna su sredstva od 50.000.000 KM godišnje.

Analizom stanja demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sustavne evidencije Zavoda za zapošljavanje, MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1.10.2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sva braniteljska udruženja, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih stranaka koji su sudjelovali u njegovoj izradi.


Današnjoj sjednici Vlade FBiH nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a BiH.

Tekst braniteljskog zakona realan i provodiv

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada FBiH prihvatila izvješće Radne grupe za usuglašavanje braniteljskog zakona te poručio kako je riječ o realnom i provedivom tekstu.

''Ministarstvo za pitanja branitelja tekst će već u ponedjeljak poslati na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu financija i svim kantonalnim skupštinama, koji imaju rok od 30 dana da dostave mišljenja, nakon čega se ide u daljnju proceduru, odnosno upućivanje prema federalnom parlamentu'', kazao je ministar Bukvarević novinarima nakon sjednice Vlade FBiH.

Po njegovim riječima, za realizaciju ovog zakona na godišnjoj razini potrebno je osigurati dodatnih 50 milijuna maraka za naknade za razvojačena branitelje starije od 57 godina koji nemaju nikakva primanja.

Što se tiče onih mlađih od 57 godina, ministar je kazao kako će županije svojim odlukama regulirati prava razvojačenih branitelja koji su bez posla s ciljem pokretanja projekata zapošljavanja tih ljudi.

Novim zakonom predviđeno je 16 prava od kojih je ministar izdvojio pravo na zdravstveno osiguranje za sve branitelje i članove njihovih obitelji, liječenje branitelja, prednost u zapošljavanju, pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu i pravo na pružanje pravne pomoći.

''U potpunosti smo usuglasili i član i zahtjev branitelja za objavu javnog registra kojeg je Federalno ministarstvo već uspostavilo. U tom članu je naloženo Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja da u roku od 60 dana uspostavljeni registra objavi na svojoj web stranici'', ustvrdio je ministra Bukvarević.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sistemske evidencije zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Ako broj korisnika bude veći od procijenjenog broja, Vlada FBiH će kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1. listopada 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close