Bilateralnih odnosi Kosova i BiH na najnižoj razini

Vizni režim kriv za nedolazak Thacija na summit EBOR-a u Sarajevu

Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja ne samo da nije priznata, već je često i zloupotrijebljena.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2019. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Predsjednik Kosova Hasim Thaci

Predsjednik Kosova Hasim Thaci neće sudjelovati na godišnjem sastanku guvernera Europske banke za obnovu i razvoj zbog bilateralnih odnosa Kosova i Bosne i Hercegovine koji suna  najnižem mogućem nivou, priopćeno je iz njegovog ureda, prenosi BHRT.

„Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja ne samo da nije priznata, već je često i zloupotrijebljena. Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Kosovo i na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još uvijek na snazi drži vizni režim za građane Kosova“, kaže se u priopćenju.

Ističe se da je situacija u odnosima dvije zemlje još paradoksalnija kada se ima u vidu da, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno što još uvijek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez putovnice i bez viza funkcionira između Kosova i Srbije, a, s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja diskriminirati građane Kosova viznim režimom.

„Ne možemo shvatiti kako Bosna i Hercegovina primjenjuje i kako se ponaša potpuno antieuropski i grublje od same Srbije. Kosovo ostaje posvećeno dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i euroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvaća da podliježe nikome, niti da ga bilo tko diskriminira“, kaže se u priopćenju iz ureda predsjednika Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close