Zajednički prioriteti mladih

Vizija mladih za budućnost BiH

Okrugli stol biti će prilika za diskusiju s mladim ljudima iz BiH za ideje i komentare za nastavak izrade dokumenta.
Vijesti / Politika | 12. 03. 2019. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol Youth Vision Group će biti održan 13. ožujka u 16:00 sati u Hotelu Mostar, u Mostaru, na kojem će, u okviru projekta ''Budi inspiracija'', biti prezentiran radni dokument ''Vizija mladih za budućnost BiH''.

Na dokumentu su radili članovi i članice Youth Vision Group -studenti i studentice univerziteta/sveučilišta iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, i mladi političari i političarke iz stranaka iz FBiH i RS. Okrugli stol biti će prilika za diskusiju s mladim ljudima iz BiHza ideje i komentare za nastavak izrade dokumenta, piše u priopćenju Youth Vision Group.

U prosincu prošle godine članovi i članice Youth Vision Group počeli su raditi na kreiranju dokumenta ''Vizija mladih za budućnost BiH'' kroz koji će mladi političari i studenti identificirati zajedničke prioritete i kreirati adekvatne mjere i strategije njihovog rješavanja. U sklopu projekta, o predloženim mjerama razgovarat će sa mladim ljudima u lokalnim zajednicama širom BiH. Finaliziran dokument biti će predstavljen javnosti na konferenciji planiranoj za veljaču naredne godine.

Projekt ''Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija'' je posvećen kreiranju veće razine razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u Bosni i Hercegovini i izgradnji suradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike. Program se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih će sudionici imati priliku da kroz predavanja i praktične simulacije nauče o procesima suočavanja s prošlošću, te da svoja znanja primjene na terenu kroz kreativni rad, projekte i akcije. Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i realizuje se u saradnji sa partnerskim organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH), Fondacija INFOHOUSE i Nacionalni demokratski institut (NDI BiH).

Kopirati
Drag cursor here to close