Novi politički sustav Daytona

Visoki predstavnici su urušili Daytonski mirovni sporazum

"Ne dolazi u obzir priča o apstraktnim građanima koji odgovaraju Bošnjacima, jer su oni navodna većina. I popis stanovništva su uradili da bi kao imali neku većinu, a lagali su da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka", rekao je Milorad Dodik.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banja Luci da je Daytonskim mirovnim sporazumom promoviran novi politički sustav u BiH i uspostavljen mir.

Daytonski mirovni sporazum je značajno urušen intervencijom visokih predstavnika. Nitko ovdje nije zadovoljan, a neodrživo je da imate visokog predstavnika i strane suce u Ustavnom sudu BiH 25 godina od potpisivanja Sporazuma", rekao je novinarima Dodik.

Komentirajući 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, on je istaknuo da Republika Srpska obilježava potpisivanje Sporazuma, za razliku od Bošnjaka.

"To je za nas praznik, jer smo smatrali da treba slaviti mir, što u drugom dijelu BiH nikada nije urađeno. Imam prijedlog za izjavu u Predsjedništvu BiH - to je da treba naglasiti da je mir uspostavljen nakon formiranja novog političkog sustava kojim je BiH tretirana kao zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da je u BiH bio tragičan sukob, a ne neka agresija ili nešto slično. Vidjet ćemo hoćemo li se dogovoriti, a moj pristup je da budu korištene formulacije iz Daytonskog sporazuma", dodao je Dodik.

Naglasio je da od 20. studenog preuzima poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i da ima najava da bi BiH mogao posjetiti visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Bore.

"U Sarajevu pokušavaju da nametnu spektakularnu priču da negdje položimo vijence, što je neprihvatljivo. Lažna je priča Sarajeva da je bio antifašistički grad u Drugom svjetskom ratu. Sarajevo je sve godine rata bilo mirno. Srbi iz ovog grada su tada poubijani, odvedeni u logore i istjerani, a muslimani i Hrvati su živjeli mirno", kaže Dodik, a prenosi Srna.

Ponovio je da BiH može samo da bude visokodecentralizirana zemlja, sastavljena od dva entiteta ili tri i u osnovi mora da ima konstituvne narode.

"Ne dolazi u obzir priča o apstraktnim građanima koji odgovaraju Bošnjacima, jer su oni navodna većina. I popis stanovništva su uradili da bi kao imali neku većinu, a lagali su da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka", rekao je Dodik.

Naveo je da će Srpska uskoro prezentirati izvještaj o Srebrenici i da će se pokazati da je i priča o događanjima u ovom mjestu bila spekulacija za potrebe tadašnjih politika.

"Ovdje je svijet formulirao politike na laži da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 žena. To se pokazalo da je laž, a na bazi toga su kažnjeni Srbi, jer im je oduzeta neovisnost, gurnuti su u BiH i 25 godina nastoje da nas razgrade, što nećemo dati", zaključio je Dodik./

Kopirati
Drag cursor here to close