Cvijanović

Visoki predstavnici i kobajagi država

Sve se radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2020. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je, što se tiče visokih predstavnika, stav Republike Srpske jasan - nama ne treba ni ovaj stari ni neki novi visoki predstavnik.

Navela je kako RS-u treba iskreno partnerstvo s Europskom unijom koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika koji pristrano promovira politički koncept jednog naroda, a otvoreno potkopava interese druga dva konstitutivna naroda, piše Srna.

"Neki će reći da je visoki predstavnik daytonska kategorija. To je točno, ali je točno i to da su visoki predstavnici uzurpirali sebi brojne ovlasti koje im nije dao Daytonski sporazum. Točno je i to da su visoki predstavnici, umjesto da rade u skladu sa svojim mandatom i doprinose izgradnji boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uporno rušili bilo kakav dogovor između njenih konstitutivnih naroda, svrstavajući se na stranu jednih, a radeći protiv drugih", istakla je Cvijanović.

Navela je kako se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima.

"U suštini, namjera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga Republike Srpske u kojoj je dominantan srpski narod, ali i da se dodatno uruši pozicija hrvatskog naroda i spriječi da raspolaže političkim pravima kolektiviteta", naglasila je Cvijanović.

Ako Europska unija zagovara stav da je u BiH neophodan visoki predstavnik, rekla je, onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne vjeruju u evropsku perspektivu BiH.

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da treba jačati vezu s EU i ne znam zašto je nenormalno očekivati da se upravo kroz jedan izbalansiran i realan odnos dekontaminira atmosfera koja je u BiH i napravljena i zadržana upravo time što su visoki predstavnici djelovali izvan mandata koji im je dao Daytonski sporazum. Oni su bili oruđe za njegovu izmjenu, a da su poštovali vlastiti mandat mi bismo danas jedni s drugima u BiH sjedili, razgovarali i dogovarali rješenja koja su dobra za sve. Pošto nisu, oni su dio nereda i nepovjerenja u kojem u BiH živimo", rekla je Cvijanović.

Podsjetila je kako stav Republike Srpske u vezi s visokim predstavnikom nije usamljen, jer se može čuti i u Srbiji, Hrvatskoj i još nekim zemljama EU, kao i u Rusiji.

"Nije tu riječ o potkopavanju neke daytonske kategorije, uostalom, akcije visokih predstavnika su ionako često bile izvandaytonske, već o potrebi da se onemogući praksa koja je nenormalna za bilo koju iole normalnu zemlju, a pogotovo ako se još tvrdi da se ona kreće k Europskoj uniji. To je funkcija koja treba da uvene, a odnos Europske unije i BiH da bude revitaliziran i da mu se vrati povjerenje", zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close