24 zakona i 22 strategije

Vijeće ministara zadovoljno: Utvrdili 24 zakona u 2017. godini

Tijekom 2017. godine Vijeće ministara utvrdilo je 24 zakona i 22 strategije.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2018. u 16:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjim sjednicama u Sarajevu, između ostalog, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH čime je zaokružena 2017. godina.

''Tijekom 2017. godine Vijeće ministara utvrdilo je 24 zakona i 22 strategije, akciona plana i politike. Realizirali smo većinu plana i programa rada koji je bio pred ministrima Vijeća'',  kazao je danas predsjedavajući toga vijeća Denis Zvizdić.

Usvojen je i protokol o suradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina odnosno zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu, a ratificirana su tri međunarodna ugovora.

Kada je u pitanju Deklaracija trase autoputa od Sarajeva i Beograda, koja je bila na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, Zvizdić je potvrdio da je ona primljena k znanju što je uobičajena praksa kada im neki dokument bude dostavljen iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odobren je i Sporazum s Vladom Republike Srpske u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu po tužbi "Elektrogospodarstva" Slovenije protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu.

''Očekujemo da će on biti riješen pozitivno po sve nivoe vlasti kada je u pitanju ta tužba protiv BiH'', stav je Zvizdića.

Kao jedan od važnih dokumenta usvojen na današnjoj sjednici je i Strategija ruralnog razvoja od 2018. do 2021. godine koja daje šansu da BiH dobije značajna sredstva iz fondova Evropske unije.

Zvizdić je izrazio očekivanje da će ona biti usvojena i u Parlamentarnoj skupštini BiH već na narednoj sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 17. siječnja, a odmah poslije toga i na Domu naroda PSBiH i to sve zbog ozbiljnosti tog dokumenta.

Nakon toga trebala bi biti obaviještena i nadležna tijela u Bruxellesu, a potom bi BiH trebala biti dio programiranja u vezi sa sredstvima koja će dobiti za namjene poljoprivrednog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović naglasio je da se radi o strateškom planu za četverogodišnji period kako je i plan za ruralni razvoj Europske unije, nazivajući ovo najvažnijom odlukom Vijeća ministara u posljednjoj godini, a za poljoprivredni sektor zasigurno je to najvažniji dokument unazad 10 godina od usvajanja zakona iz 2008. godine.

Istaknuo je da se radi o modernom dokumentu koji će omogućiti da za 2018. godinu povuče do 30 milijuna eura ukoliko se na vrijeme prepoznaju potrebe u BiH za ovaj sektor, a u sljedeće tri ili četiri godine svake godine moći će se računati na do 30 milijuna eura.

''Ako dobijemo kandidatski status moći ćemo povući i više sredstava. Srbija kroz pretpristupne fondove, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, povlači do 175 miliona eura. Sada BiH može povući 30 milijuna jer nema taj status, a ako ga osiguramo moći ćemo računati i na više sredstava'', kazao je Šarović.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će ovogodišnji proračun biti usvojen uskoro jer se taj dokument već nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Podsjetio je da je bez kašnjenja Fiskalnog vijeća taj dokument ponuđen na usvajanje na vrijeme te je izrazio nadu da će biti usvojen na Zastupničkom domu, a nakon toga i na sjednici Doma naroda PSBiH.

''Na snazi je Odluka Vijeća ministara o privremenom finansiranju, a prema važećem zakonu dovoljna je odluka Vijeća o tom pitanju te će isplata najvažnijih stvari ići svojim tijekom'',  potvrdio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close