Tegeltija

'Vijeće ministara dokumente starije od 1. siječnja 2019. stavilo van snage'

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovorio je Mektiću da je Vijeće ministara odlučilo da sve dokumente koja su starije od 1. siječnja 2019. godine stavi van snage i o njima ne raspravlja, pa tako i o ANP-u.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2020. u 10:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a, je na današnjoj sjednici Zastupničog doma u Sarajevu zatražio informaciju o tome da li će Vijeće ministara na dnevni red staviti ANP i odbaciti ga, obzirom da je usvojen Program reformi, koji je sveobuhvatniji i sadržajniji od tog dokumenta, i koji jeste ANP samo drugog naziva.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovorio je Mektiću da je Vijeće ministara odlučilo da sve dokumente koja su starije od 1. siječnja 2019. godine stavi van snage i o njima ne raspravlja, pa tako i o ANP-u.

SDS-ov zastupnik Mirko Šarović pitao je da li usvojeni Program reforme obrane predviđa knjiženje neperspektivne vojne imovine. Tražio je pismeni odgovor od Predsjedništva BiH. Šemsudin Mehmedović iz SDA pitao je jesu li odblokirana sredstva od Elektroprenosa.

Tegeltija je kazao da je prvi sastanak koji je održao bio sa predsjednicima entitetskih vlada.

"Definirali smo sva otvorena pitanja koja stoje. Što se tiče otvorenih pitanja, jedno je funkcioniranje Elektroprenosa i odblokiranje sredstava. Na tom sastanku je dogovoreno da se odobre projekti od 120 milijuna KM, a radi se o sredstvima koja se mogu upotrebiti za investicvije, a to znači izgradnja novih trafo-stanicama dalekovoda. Definirano je koje su to trafo-stanice, sada je na Elektroprenosu, da  realizira projekte. Što se tiče raspodijele sredstava UNO BiH, rečeno je da će se to rješiti na Upravnom odboru UIO BiH", rekao je Tegletija, koji je dodao da ne postoji nikakva blokada što se tiče izgradnje autoputeva.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi na sjednici koja je počela u Sarajevu da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koji je utvrdilo Vijeće ministara.

Predložene izmjene i dopune odnose se na neophodno usklađivanje sistema državne pomoći sa obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa europskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zastupnici bi trebali razmotriti i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Damir Arnaut, a kojim se predviđa odbijanje izdavanja ili oduzimanje putne isprave za roditelja koji ne izmiruje financijske obaveze prema djeci ili obaveze iz bračnog odnosa, odnosno za one koji ne plaćaju redovno alimentaciju.

Na dnevnom redu je i Arnautov Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kojima se nastoje smanjiti troškovi kojima su osobe koje konkuriraju za posao u institucijama BiH izložena prilikom ovjeravanja potrebne dokumentacije.

Kopirati
Drag cursor here to close