Podržan izvještaj

Vijeće ministara dobilo prolaznu ocjenu Doma naroda

Vijesti / Politika | 28. 09. 2017. u 16:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prezentirao je danas izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Izvještaj o radu Vijeća ministara u prošloj godini, kojeg su izaslanici podržali, a Zvizdić je napomenuo da su na početku mandata definirani prioriteti rada na kojima je to vijeće radilo i tijekom 2016. godine.

Kao najvažnije prioritete izdvojio je ubrzanje ispunjavanja uvjeta za članstvo BiH u Europskoj uniji te ispunjavanje uvjeta iz Talina odnosno knjiženje vojne imovine kako bi se došlo do aktivacije MAP-a u procesu približavanja BiH Sjevernoatlantskom savezu (NATO), a prioriteti su bili ekonomski rast i razvoj, vladavina prava i borba protiv svih oblika kriminala.

''Vijeće ministara BiH u 2016. godini aktivno je radilo na realizaciji ovih prioriteta i prema mišljenju domaćih, a posebno međunarodnih predstavnika institucija i vrlo uspješno, jer je unutar najvažnije aktivnosti ostvaren kredibilan progres'', naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da je 2016. godina, poslije niza godina u kojima je proces europskih integracija bio usporen, najuspješnija europska godina za BiH, dodajući da je postignut napredak u oblasti borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i borbu protiv terorizma, te unaprijeđena oblast regionalne suradnje.

Govoreći o realizaciji ciljeva iz Reformske agende, naglasio je da je od 34 mjere u potpunosti realizirano 18 mjera, pet se kontinuirano provodi, dok je za sedam mjera realizacija u tijeku. Stupanj realizacije planiranih mjera za četverogodišnji period iznosi 55 posto na nivou Vijeća ministara, dok je u 2016. godini realizirano više od 90 posto mjera planiranih za tu godinu.

Tijekom 2016. godine nastavljen je uzlazni trend u bh. vanjskoj i robnoj razmjeni sa svijetom. BiH je ostvarila izvoz u vrijednosti većoj od devet milijardi KM što je za 4,85 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a što je rezultiralo s pokrivenošću uvoza izvozom većem od 60 posto.

Kazao je i da je 2016. godinu obilježio i rast industrijske proizvodnje od 4,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a kada je u pitanju javni dug, BiH je umjereno zadužena zemlja i dug je oko šest milijardi eura što je oko 40 posto BDP-a.

''Sve provedene reforme su dovele do otvaranja više tisuća radnih mjesta što predstavlja optimističan trend u cilju rješavanja najvažnijeg makroekonomskog i socijalnog problema u BiH, a to je pitanje nezaposlenosti posebno među mladim ljudima'', kazao je, između ostaloga, Zvizdić.

Izaslanik Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ 1990) ocijenio je da je Vijeće ministara u prošloj godini bilo „lokomotiva“ strateškog europskog pristupa i zaslužuje poštovanje u tom smislu, ali je mišljenja da investicije nisu na zadovoljavajućem nivou.

Podatak da je veliki broj zakona koje je predlagalo Vijeće ministara odbijeno u parlamentarnoj proceduri iznio je izaslanik Kluba Srba Dragutin Rodić (Demokratski narodni savez - DNS), te je kazao i da je postavljeno 344 poslanička pitanja, a na 262 je odgovoreno.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) iznio je mišljenje da je Vijeće ministara ponudilo sadržajan izvještaj, ali je pozvao na opreznost kada se planira broj zakonskih rješenja jer realizacija toga nije uvijek do Vijeća ministara.

''Vijeće ministara predloži zakone, onda ih ne prihvati predstavnici parlamentarne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH iako i oni imaju svoje predstavnike u Vijeću ministara koji glasaju za te zakone, a to u ovom sazivu nije bio rijedak slučaj'', pojasnio je Genjac.

Izaslanici su nakon rasprave usvojili Izvještaj o radu Vijeća ministara, a predsjedavajući Zvizdić zahvalio je onima koji su izvještaj podržali, ponovivši da se unutar Vijeća ministara postoji dobra suradnja bazirana na međusobnom razumijevanju i uvažavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close