Održana sjednica

Vijeće ministara: BiH će dobiti 20 milijuna kineskih juana kao grant sredstva

Vijeće ministara zadužilo je DEI da proces prevođenja odgovora iz Upitnika Europske komisije organizira u skladu s dinamikom potvrđivanja poglavlja i/ili usuglašenih odgovora na relevantnim razinama vlasti.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2017. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, koji naglašava važnost slobode govore i medija u skladu s međunarodnim standardima profesionalne etike u novinarstvu.

Pri izradi ovog izvještaja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice konzultiralo je struku te su krajem prošle godine održane tri radionice s novinarima i predstavnicima nevladinog sektora u Tesliću, Sarajevu i Međugorju na kojima je razgovarano o međunarodnim i domaćim propisima u ovoj oblasti, kodeksu, preporukama međunarodnih tijela dostavljenim Bosni i Hercegovini te iskustvima iz prakse o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj sadrži i informacije državnih ministarstava pravde i sigurnosti te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, kao i podatke međunarodnih organizacija i drugih subjekata u periodu od 2010. do 2016. godine.

Izvještaj će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, koja je i zatražila njegovu izradu. Istovremeno će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ovaj izvještaj dostaviti i Zajedničkoj komisiji za ljudska prava radi organiziranja tematske sjednice.

Nastavak europskog puta BiH, kineski grantovi...

Vijeće ministara BiH zadužilo je Direkciju za europske integracije da proces prevođenja odgovora iz Upitnika Europske komisije organizira u skladu s dinamikom potvrđivanja poglavlja i/ili usuglašenih odgovora na relevantnim  razinama vlasti u skladu s njihovim internim procedurama.

Odgovore na Upitnik Europske komisije prevode 143 prevoditelja iz svih dijelova BiH, koji su oabrani putem javnog poziva.

Bosna i Hercegovina će obilježiti 15 godina članstva u Vijeću Europe (VE) svečanim prijamom i prigodnim koncertom umjetnika iz Bosne i Hercegovine, koji će biti održan u Strassbourgu do kraja ove godine. Za obilježavanje ovog događaja Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju 10.000,00 KM iz tekuće proračunske rezerve.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o privredno-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine.

Riječ je o grantu Vlade Narodne Republike Kine od 20 milijuna kineskih juana, koji je namijenjen Bosni i Hercegovini za realizaciju projekata, koje će predstavnici dviju država dogovoriti i o tome zaključiti poseban sporazum.

Prijedlog ovog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.

Usvojeni izvještaji o realizaciji preporuka

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o realizaciji preporuka 18, 20. i 32. zaključnih napomena Odbora za prisilne nestanke, koju će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti ovom odboru. Informacija daje pregled aktivnosti nadležnih institucija u BiH koje su preduzete u cilju realizacije preporuka u vezi s unapređenjem procesa traženja nestalih i rada Instituta za nestale osobe te uspostavljanja nacionalnog preventivnog mehanizma.

Usvojen je i Treći periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o pravima svih radnika migranata i članova njihovih obitelji, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, putem Ministarstva vanjskih poslova/bh. misije u Ženevi, dostaviti Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Urazdoblju od 2012. do 2016. godine postignut je određeni napredak u provođenju Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih obitelji, a koji se odnosi na zakonske i druge mjere koje je poduzela Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina je realizirala potpuno 28 i djelomično još 10 preporuka od ukupno zaprimljene 42 preporuke UN Odbora za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih obitelji. Četiri preporuke realizirat će se u nadolazećem razdoblju.

Povećan broj i vrijednost ugovora u postupcima javnih nabavki

Vijeće mnistara BiH upoznato je s Izvještajem Agencije za javne nabavke BiH o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavki u 2016. godini, koji u skladu s načelom tranparentnosti prikazuje potrošnju javnih sredstava u BiH.

Ukupno je 2.290 ugovornih organa registrirano za dostavljanje izvještaja u postupcima javnih nabavki u informacijski sustav ''E-nabavke". To je za 237 ugovornih organa ili 11,54 posto više u prošloj godini u odnosu na 2015. godinu, kada je bilo registriranih 2.053.

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u Bosni i Hercegovini u prošloj godini iznosila je 2.382.987.203,21 KM, što predstavlja povećenje za 914.704.912,73 KM ili 62,3 posto u odnosu na 2015. godinu. Istovremeno je u odnosu na godinu ranije povećan i ukupan broj dodijeljenih ugovora za 47.455 ugovora ili 45,02 posto i iznosio je 152.867. Prema predmetu nabavke, najviše ugovora odnosi se na robe i to 53,18 posto, a slijede usluge sa 16,47 posto.

Udio javnih nabavki u ukupnom nominalnom BDP-u prošle godine iznosio je 7,84 posto, što je povećanje u odnosu na 2015. godinu kada je iznosio 5,02 posto, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

 

Zvizdić: Ne može se proglašavati vojna neutralnost jednog entiteta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, govoreći o Rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske koju je donijela Narodna skupština RS, kazao da ona nema pravnu snagu i da nije pravno obavezujuća, jer se ne može proglašavati vojna neutralnost jednog entiteta niti se to može rješavati entitetskim referendumom.

''U zadnjih 30 mjeseci od kako je imenovano novo Vijeće ministara BiH često smo bili optuživani da preuzimamo nadležnosti RS-a, nadležnosti entiteta, iako za tako nešto nije postojao ozbiljan argument. Sada bi recimo mi s razine BiH mogli istu takvu kritiku uputiti bh. entitetu RS i reći da oni preuzimaju nadležnost BiH, što je nedopustivo'', naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je da se u članu 3. Ustava BiH kaže da je vanjska politika u nadležnosti institucija BiH, ne u nadležnosti entiteta.

''Član 84. Zakona o obrani je propisao da će Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH, svaka institucija u okviru svoje ustavne i zakonske nadležnosti, provesti sve potrebne aktivnosti koje su bitne za prijam BiH u članstvo NATO pakta'',  kazao je Zvizdić.

Podsjetio je i da je Predsjedništvo BiH 2006. godine odobrilo potpisivanje i ratifikaciju Sporazuma o pristupanju BiH Partnerstvu za mir, a 2008. godine je usvojena Rezolucija oba doma Parlamentarne skupštine BiH o spremnosti BiH za NATO integracije.

''Vijeće ministara BiH je u 2015. godini formiralo povjerenstvo za NATO integracijski proces BiH, postoji konsenzus o aktivaciji MAP-a i u konačnici krajem 2016. godine Predsjedništvo BiH je usvojilo dokument 'Pregled obrane' koji kao bazni, najvažniji cilj ima da BiH ojača svoju vezu s NATO savezom i rad s regionalnim partnerima'', naveo je Zvizdić.

Prema tome, dodao je da je ovo pitanje uistinu u nadležnosti BiH, ne nikao u nadležnosti entiteta.

''Svaka odluka na toj razini nema niti može polučiti bilo kakvu pravnu posljedicu ili imati bilo kakvu pravnu snagu'', kazao je Zvizdić

Kopirati
Drag cursor here to close