Zbog Srbije

VIDEO | Zamalo je došlo do fizičkog obračuna Plenkovića i Grmoje

"Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti", rekao je Jandroković Grmoji. "Gdje si ti bio? Gdje si ti bio kao i anemični", zapitao je Grmoja.
Vijesti / Politika | 16. 01. 2019. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HRT / Zamalo je došlo do fizičkog obračuna Plenkovića i Grmoje

Zastupnik Mosta u hrvatskom Saboru Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da hrvatski premijer Andrej Plenković 'radi za srbijanske interese', što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti.

Hrvatska se prema Srbiji u pristupanju Europskoj uniji neće ponašati kao Slovenija prema nama, istaknuo je premijer. Ali Most pita - ako Srbija ne ispunjava uvjete, skriva informacije o nestalima, a ministrica Pejčinović-Burić ne saziva Povjerentvo za praćenje najtežih poglavlja - ima li tome neki razlog?

Djeluje jadno

"Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese", rekao je Nikola Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.

"Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni", rekao je premijer Andrej Plenković Mostovu zastupniku. Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.

Grmoja je potom ustvrdio da je 'premijer nervozan', te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.

Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.

"Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti", rekao je Jandroković Grmoji.

Grmoja ne staje, pa dobiva opomenu. Predsjedatelj određuje stanku, ali napetost ne prestaje.

"Gdje si ti bio? Gdje si ti bio kao i anemični", zapitao je Grmoja.

"Šta", uzvratio je premijer hodajući prema Grmoji.

U nastavku sjednice svi su zastupnički klubovi apelirali na smirivanje tenzija u sabornici.

Vlada RH o Grmojinim tvrdnjama

Iz Vlade RH u srijedu su demantirali tvrdnje Mostova zastupnika Nikole Grmoje da se hrvatski premijer Andrej Plenković za vrijeme stanke u Hrvatskom saboru 'htio obračunati' s njim, nakon što je on optužio hrvatsku Vladu da radi u interesu Srbije.

Kako pojašnjavaju u Vladi RH, Grmoja je opetovano tvrdio da potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i premijer Plenković rade u interesu Srbije, što u Vladi smatraju nedopustivim navodima.

Iz Vlade pojašnjavaju kako je premijer Plenković napravio dva do tri koraka prema zastupniku, kako bi ga pitao na koga je točno mislio kada je govorio da 'netko radi za interese Srbije' te na koga je mislio kada je govorio 'anemični', prenosi Hina.  

Nikola Grmoje ustvrdio je ranije danas novinarima u Saboru da se premijer Plenković tijekom stanke 'krenuo fizički obračunati' s njim.

"Krenuo se obračunati sa mnom, krenuo je prema meni i oni su ga jako teško zaustavili, ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran, a ne znam što bi bilo da je došao do mene", izjavio je Grmoja.

Nepovezane teme

Plenković je ocijenio Grmojine tvrdnje o 'veleizdaji' hrvatske Vlade nedopustivim i najtežim klevetničkim uvredama, kojima je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru.

 "Kada dođe na red rasprava o izvješćima Europskog vijeća dio saborskih zastupnika, a tu prednjače zastupnici Mosta, unose u raspravu teme koje s njima nisu povezane; a drugo, govor mržnje i danas najteže klevetničke optužbe zastupnika Grmoje prema potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova Mariji Pejćinović Burić, a nakon toga i prema meni kao predsjedniku Vlade, praktički za veleizdaju", izjavio je Plenković.

Pojasnio je kako je u Saboru išao upitati Grmoju na koga je on to mislio da je veleizdajnik, ali da je on izašao iz sabornice.

Kopirati
Drag cursor here to close